Technician assignment for ife line maintenance in aviation MRO
MRO uçak bakımlarında teknisyen planlama
  1. Tez No: 491207
  2. Yazar: MUSTAFA İÇELOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Bakım Faaliyetleri, Uçak İçi Eğlence Sistemleri, Teknisyen Planlama, Bakım Onarım Merkezi, Uçak Hat Bakım, Manpower Planning, Scheduling, Line Maintenance, Workforce Assignment, IFE, Aviation, MRO, Aircraft Technician
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüz hava yolları rekabet edebilmek adına yolcularına sunabileceği hizmetleri geliştirmek adına sürekli yeni ürünler almakta ve geliştirmektedirler. Bu yeni ürünlerden biri de Uçak İçi Eğlence sistemleridir. Uçak içi eğlence sistemleri birbirilerinden farklı dizaynlara sahip, yazılım ve içerik bakımından da çeşitli farklılıklar göstermektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte bu sistemlerin sağladığı servislerde günden güne artmaktadır. Film, Müzik, Oyun dışında artık İnternet ve Canlı Tv hizmetleri de sağlanabilmekte yolculara özel uygulamalar geliştirilebilmektedir. Tüm bu hizmetlerin müşteri memnuniyetini göz önünde bulundurarak sürdürülmesi gerekmektedir. Bu yüzden Havayolu firmaları yolcuya direkt etkisi olan bu sistemlerin bakımlarına çok fazla önem vermektedir. Çünkü son zamanda yapılan araştırmalar ve anketler gösteriyor ki Havayolu müşterilerinin havayolu tercihlerinde Uçak içi eğlence sistemleri büyük bir öneme sahip. Bu çalışmanın yapıldığı Havayolu firması da tüm bu gelişmeleri yakından takip ederek yolcularına kaliteli ve keyifli bir deneyim yaşatmak adına birçok uçak içi eğlence sistemine sahip ve konuya son derece önem göstermektedir. Uçak içi eğlence sistemi çalışmayan bir uçak seferden alınabilmektedir. Çalışmanın yapıldığı Havayolu uçak içi eğlence sistemleri değerlendirmelerinde ve anketlerinde dünyanın ilk 5 havayolu firmalarından biri olarak gösterilmektedir. Filosunda 15'ten fazla Uçak içi eğlence sistemi ve 20'den fazla da sistem konfigürasyonu bulunmaktadır. Dolayısıyla tüm bu sistemlerin bakımına da önem vermek gerekmektedir. Havayolu firmasının hat bakım faaliyetleri gene kendi iştiraki olan MRO firması tarafından titizlikle yürütülmektedir. Sadece Uçak içi eğlence sistemleri için 200 Teknisyene sahip bir müdürlük bu iş için çalışmaktadır. Uçak içi eğlence sistemleri elektronik sistemler olduğundan uçak bakım faaliyetleri açısından Aviyonik sistemler grubunda yer alırlar. Bu sistemler üzerinde çalışacak Teknisyenlerin Aviyonik özelliğe sahip olması gerekmektedir. Bir Teknisyenin Uçak içi eğlence bakım faaliyetlerini eksiksiz yürütebilmesi için çalışacağı uçağa ait bir uçak tip sertifikası ve B2 tip uçak teknisyenliği lisansına ihtiyacı vardır. Ayrıca bu sistemler çok özel olduğundan ve çeşitlilik gösterdiğinden uçak içi eğlence sistemine sahip bir sertfikaya da ayrıca gereksinim duyulmaktadır. Tüm bu limitasyonlar altında bu ölçekteki uçak içi eğlence sistemlerinin bakım faaliyetlerini yürütmek zorlaşmaktadır. Uçak içi eğlence sistemleri kaynaklı arızaları ve teknisyen maliyetlerini asgariye indirmek, maksimum koltuk satışı ve müşteri memnuniyeti sağlayabilmek adına bu çalışma yürütülmüştür. Çünkü tüm bunları yapabilmek için öncellikle bakım faaliyetlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Tüm filo ve sahip olduğu uçak içi eğlence sistemlerinin gerekli tip ve yeterlilikle teknisyen ihtiyacı bulunmalıdır. Bu çalışmada teknisyenler ve bakım faaliyetleri sınıflandırılmış ve buna göre ihtiyaçlar belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, öncelikle uçakların yerde kalış süreleri ve uçakların uçak içi eğlence sistemi kaynaklı arızalarının istatistiksel karşılaştırmasını yapmaktır. Daha sonra yetkileri sınıflandırılmış teknisyenleri, sınıflandırılmış arızalara atayarak mevcut durumu simule etmektir. Sonucunda istatistiksel ve simülasyon çıktılarını analizi etmek ve ileride filoya girecek uçak tipleri ve sahip oldukları uçak içi eğlence sistemlerinin sayısına göre teknisyen planlaması yapabilmektedir.
Özet (Çeviri)
All the Airway Companies around the world are buying and upgrading their services via equipping new products in order to compete each other. One of the most prominent product in this market is In Flight Entertainment Systems. In Flight Entertainment Systems vary in terms of design, content and software. By the improving technology, the experience that these systems provide increases. Instead of Movies, Music, Games, now there are Internet and Live Tv services and special applications getting developed for the users. Because, the final researches and surveys show that In Flight Entertainment Systems have a great role for the Airline Companies in order to be selected by the passengers. The Airline company which this study has taken place is one of the companies that has a lot of In Flight Entertainment System types on its fleet and follows all the new inventions in order to provide a high quality and pleasant experience to all of its passengers. The aircraft which has an inoperative In Flight Entertainment system can be removed from the flight list. The subject Airline Company has been evaluated in terms of In Flight Entertainment Systems and has taken a place in the first five Airline Companies in the world. This Airline has more than 15 In Flight Entertainment System types and more than 20 system configurations in its fleet. Therefore, this company gives a great importace to the maintenance of all these systems. The Line Maintenance activities are done meticiously by its own and subsidiary MRO Company. For only In Flight Entertainment Systems, a management having 200 technicians are working. Since In Flight Entertainment Systems are electronical, they are a part of the Avionic Systems Group. The technicians working on these systems, must have Avionics capability. Also, it is an obligatory for an In Flight Entertainment technician to have the type certificate of the aircraft that he/she will be working on and B2 Type Aircraft Technician License for completing all the works on the aircraft perfectly. Also, since these systems are very special and vary too much, there is a need for In Flight Entertainment System Specific Certificate too. Under all these limitations, it gets harder to maintain all the necessary activities of the In Flight Entertainment Systems of such a wide fleet. This study has been done in order to minimise the system based defects, technician costs, and maximize seat sales and user satisfaction. Because, in order to provide all of these, the maintenance activities must be improved. All the fleet and equipped In Flight Entertainment Systems require technician and type certificate in ratio with aircraft number. Via this study, the technicians and maintenance activities are classified and the needs are identified accordingly. The purpose of this study is firstly to compare the aircrafts' ground time with In Flight Entertainment System based defects, statistically. And then, simulating the current situation via assigning the technicians whose capabilities are classified with the defects which are also classified. Finally, statistical and simulation outputs are analysed and by considering the new aircraft types and their In Flight Entertainment Systems which will be delivered in the future, the technician planning is done by this study.