Ulusal deniz savunma sektöründe inovasyon sistemi fakındalığı: Süreç inovasyonu örneği
Innovation system awareness in national naval sector: Process innovation, a case study
- Tez No: 491205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Gömülü Bilgi, İnovasyon, İnovasyon Sistemi, Yenilik Sistemi Ulusal Deniz Savunma Sektörü, Tacit Information, Innovation, Innovation Systems, National Naval Sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bilimsel araştırma süreçleri sayesinde üretilen nitelikli bilgi, bu bilgiye dayalı teknoloji geliştirme, teknolojinin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesiyle ulaşılan inovasyon (Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve İnovasyon) 21. Yüzyılda refahın, kalkınmanın, büyümenin, rekabet gücünün kazanılması ve sürdürebilmesi için lokomotif unsurlar olarak nitelendirilmektedir. Ülkelerin sahip oldukları Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve İnovasyon (ATGİ) kapasiteleri, seçilmiş bölgelerde ve / veya seçilmiş sektörlerde var olan koşulların, faktörlerin, aktörlerin, iş / işgücü hacminin, politikaların, kültürün vb. etkileşim içinde bilgi ve teknolojiye dayalı yenilikçi ticari akım ortaya koyabilme potansiyelidir. Bu potansiyelin etkin ve verimli şekilde değerlendirme becerisi ülkelerin gelişmişlik düzeylerini, askeri üstünlüklerini, politik güçlerini ve dünya ticaretinde konumlarını belirlemektedir. Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve İnovasyon kapasitelerini edinme, geliştirme, etkin ve verimli şekilde faydalanma becerisinin kazanılması doğrusal bir yol değildir. İç içe geçmiş, çok aktörlü, çok boyutlu, ortak çaba ve yüksek etkileşim gerektiren, ihtiyaçlara göre her geçen dönem evrimleşen, karmaşık ve uzun bir yoldur. Bu yolda ülke kimliğine ve kültürüne en uygun şekilde makro, mezo ve mikro (bölgesel, sektörel, teknolojik, kurumsal vb.) düzeyde entegre tasarlanmış inovasyon sistemlerine ihtiyaç vardır. Bu kapsamda deniz savunma sektörü inovasyon sistemine ayrı bir sayfa açmak gerekir. İnsanlık tarihi boyunca uygarlıkların gelişmesinde önemli ve öncelikli rol üstlenen denizler, günümüzde de ulusal refah düzeyini ve uluslararası ilişkileri şekillendirmektedir. Özellikle küresel, bölgesel güç ve egemenlik mücadelelerinde, denizlerdeki hâkimiyetin, ülkelerin donanmalarının, diğer deniz gücü unsurlarının ve bunların başarısının önemi büyüktür. Çalışma kapsamında; İnovasyon ve İnovasyon Sistemleriyle ilgili yapılan araştırmalar incelerek, Ulusal Deniz Savunma Sektörü ölçeğinde öne çıkan bölgeler belirlenmiş, sektörel farkındalık ölçülmüş, gelişime katkıda bulunmak üzere ömür devri süreçleri kapsamında öneriler oluşturulmuştur. Pilot uygulamayı takiben çalıştay, seminer ve mülakat (karşılıklı görüşmeler) olarak üç adımda odaklanılmış seçkin katılımcılarla gerçekleşen uygulamayla açığa çıkarılan nitelikli gömülü bilgi analiz edilerek Deniz Savunma Sektörü İnovasyon Sistemi kapsamında genel bir çerçeve çizilmiştir. Yapılan uygulama sonucunda; Ulusal Deniz Savunma Sektöründe küresel boyutta rekabet gücüne sahip nitelikli aktörler, kaynaklar, altyapılar, arz/talep sistemleri, destekler vb. olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda, gömülü bilgi ve inovasyon potansiyeli en yüksek bölge olarak İstanbul ve inovasyon potansiyeli en yüksek alan olarak Entegre Deniz Savunma Sistemleri gösterilmiştir. Ulusal Deniz Savunma Sektöründe inovasyon, inovasyon sistemi, aktörleri, sistemik fonksiyonlar, ağ yapı örüntüleri, ilişkiler, bilgi, teknoloji ve öğrenme süreçleri kapsamındaki mevcut uygulamaların makro ve mezo seviyedeki düzenlemelerle geliştirilmeye ihtiyacı olduğu değerlendirilmektedir. İnovasyon Sistemi Yaklaşımı ile ilgili sektörel farkındalığın sanayiden başlayarak gelişmekte olduğu gözlemlenmiştir. Fakat ex-post bir Sektörel ve / veya Teknolojik İnovasyon Sisteminden bahsetmek mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
Information produced through scientific research processes, information-based technology development and innovation achieved by transforming technology into economic and social benefits are considered as the driving force for sustainable prosperity, development, economic growth and competitiveness in the 21st Century. Research, Technology Development and Innovation capacities that countries have is the potential for factors, actors, business, work and labor volume, policy and culture interaction existing in the selected area and / or selected sector to emerge innovative commercial trends based on information and technology. The ability of utilizing this potential effectively and efficiently determines the level of national development, military superiority, political power and position in world trade of countries. Having the ability of acquisition, development, effective and efficient utilization of Research, Technology Development and Innovation capacities is not a linear path. It is the path which is complex and long spiral that evolves according to needs and which requires multi-actor, multi-dimensional, joint effort and high interaction. In this path, there is a need for innovation systems that are integrated and designed in the macro, meso and micro level (regional, sectoral, technological, organizational and etc.) in accordance with the country identity and culture. In this context, it is necessary to open a separate page to the naval sector innovation system. The seas, which play an important and primary role in the development of civilizations throughout human history, are currently shaping the level of national prosperity and international relations. Especially in the struggle for global, regional power and sovereignty, the dominance of the seas, the fleets of the nations, other maritime power elements and their success are big issues. In the scope of work; researches on innovation and innovation systems, rising featured regions, sectoral awareness have been studied and, proposals about the life cycle process have been made to contribute to the development of sector. Following the pilot application, questionnaire has been applied to the focused and selected participants during the workshop, seminar and interview in three steps totally. In this way, tacit information is revealed and a general framework is set within the scope of the National Naval Sector Innovation System by analyzing this qualified resources. As a result of the questionnaire; There are qualified actors, resources, infrastructures, supply / demand systems, supports etc. in the National Naval Sector that is competitive in the global scope. Istanbul has been shown as the region with the highest potential for innovation and tacit information. Integrated Naval Systems has been shown as the domain with the highest potential for innovation. The current applications in the National Naval Sector in the context of innovation, innovation system, actors, systemic functions, network structures, relationships, knowledge, technology and learning processes etc. are needed to be improved by macro and meso level regulations. It is observed that the sectoral awareness about the Innovation System Approach is improving starting from the industry. But it is not possible to talk about an ex-post Sectoral and / or Technological Innovation System.