Stresin çalışanların işletmeye bağlılığına etkileri (Kamu kuruluşlarında bir uygulama
Theeffects of stress on employees's commitment to business (A case study in public institutions
  1. Tez No: 491289
  2. Yazar: GÖKHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKBEN BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, İşletme, Kurumsal Bağlılık, Stress, Business, Corporate Commitment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kurumlar belirli amacı gerçekleştirmek için kurulmuş, birimleriyle birbirine sımsıkı bağlı sistem yapısı içerisinde çalışırlar. Söz konusu sistem olduğunda onu meydana getiren öğelerden her birinin diğerinden etkilenmesi de kaçınılmaz olur. Kurumlar da insan vücudundaki sistem gibi birbirine bağlı ve etkileşim içindeki yapılardan oluşur ki insan da bu sistemin önemli bir öğesidir. Biyolojik sistem üzerindeki kanın fonksiyonu gibi, insanın da kurum ve şirketin çalışmalarına olumlu ya da olumsuz etkisi olacaktır. Stres, insanın fizyolojik ve psikolojik olarak tutum ve davranışlarında etkilere sahip bir olgudur. İç ya da dış faktörlere bağlı olarak insan üzerindeki etkisi onun kurum sistemi üzerinde farklı etkilere neden olacak davranışlara yöneltebilir. Çalışanın kurumuna bağlığına, performansına ve kurumun amaçlarına etki edebilecek sonuçlara neden olabilir. Bu durumun istenmeyen sonuçları bir yana stresin öncelikle bireyin kuruma bağlılığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar, stres göstergeleri ve kurumsal bağlık, kurumsal vatandaşlık gibi açıklamalarla belirtilmeye çalışılmıştır. Kurumsal bağlılığı azaltan tutum ve davranışlara neden olan temel stres faktörlerinin ortadan kaldırılması halinde kurumsal bağlılığı ve dolayısıyla kurumun amacına ulaşmasını yavaşlatan stres kaynaklı etkileri azaltmaya çalışan bilimsel araştırmalar özellikle günümüz dünyasının vazgeçilmez bir alanı olmuştur. Bu çalışma, stresin çalışanın kuruma bağlığı üzerindeki etkilerinin olup olmadığını, stres düzeyi düşük ya da yüksek olan çalışanın stres düzeyinin, kurumsal bağlılığına etkisinin örneklem seçilen grup üzerinde uygulamalı bir yöntem olarak belirlemeyi amaçlamaktadır. Elde edilen sonuçların, insan kaynakları yaklaşımlarına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Businesses and institutions established to accomplish certain objectives work in in a system structure tightly connected with their units. When it comes to system, it's inevitable that the elements that generated he system itself are affected by eachot her. Businesses, just like the system in human body, consist of structures that are in interaction and inter connected and man is a significant part of this system, like blood cells circulating in the blood vessels. Just like the function of blood in biological systems, man has either a positive or a negative effect on the gear of an institution or a company on the systemic level. Stress is a phenomenon on which have effects on attitude and behavior both psychologically and physically. Depending on the internal or external factors, stress may lead man to behaviors that may cause different effects on his institution system, which all in all may cause effects on the employee's performance, commitment to the institution and the institution's goals. Putting aside the undesirable results of this situation, stress is primarily considered to have adverse effects on the commitment of the individual to the institution. The studies in this regard are trying to determine with conceptions such as stress indicators and corporate commitment organizational citizenship. In the case of removal of basic stress factors that cause attitudes and behaviors which lessen institutional commitment, scientific researches which try to reduce the stress based effects lowing institutional commitment thus the process of reaching institutional goals have become an indispensable part of today's world. This study aims to determine whether or not stress has effects on employee's commitment to business as a practical method covering employees with high or low level of stress and its effect on their commitment to business. The obtained results are expected to contribute to developing new administrative approaches to eliminate stress-based reasons that lessen employees' commitment to the institution and affect institutional system besides scrutinizing HR approaches.