Ali Nazimâ ve II. Meşrutiyet devri siyasi politikalarının çocuk edebiyatına etkisi
Ali Nazimâ and effect of Second Constitution era's political polices to children's literature
- Tez No: 491424
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM ARDALI BÜYÜKARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Political Science, History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali Nazimâ, Hazine-i Kıraat yahut Çocuklara İki Yüz Hikâye, II. Meşrutiyet, çocuk edebiyatı, makbul vatandaş, Ali Nazimâ, Hazine-i Kıraat yahut Çocuklara İki Yüz Hikâye, Second Constitution, children's literatüre, ideal citizen
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmada öncelikle geç dönem Osmanlı'sında yetişmiş bir eğitimci-yazar olan Ali Nazimâ'nın biyografik bilgileri ve sayıca çok fazla olan eserleri derlenerek, bu eserler üzerine kısa açıklamalarda bulunulmuştur. Ardından onun 1912 tarihli, çocuklar için yazdığı, 200 hikâyeden meteşekkil ve bu tez çalışması için Latin harflerine aktarılmış olan Hazine-i Kıraat Yahut Çocuklara İki Yüz Hikâye isimli eserine II. Meşrutiyet Devri siyasi politikalarının yansımaları tespit edilmiştir. Çalışma yapılırken her bir metinden tek tek yola çıkılarak genel kanaatlere ulaşılmaya çalışılmış, tümevarım yöntemi uygulanmıştır. Doğrudan politik olduğu düşünülen hikâyelerde ise yakın okuma yapılarak analizin niteliğinin artırılması hedeflenmiştir. Sonuçta, İttihat ve Terakki hükümetinin yaymak istediği politik görüşlerin izlerine açık biçimde metinlerde rastlanmış ve dönemin yaratmak istediği“makbul vatandaş”kimliği ortaya konmuştur. Ayrıca hikâyelerin geneline hâkim olan ahlaki öğüt verme kaygısının amaçsız olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın nihayetinde, II. Meşrutiyet Devrinde çalışkan, sabırlı, itaatkar, ticarete meyilli ve zengin olmaya arzulu yahut tarımda kendini geliştirmiş modern bireylerin inşası için çabalandığı ve çocuk edebiyatının politik amaçlar için kullanıldığı tezi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly biographical information and works, which are plenty, of Ali Nazimâ, an educator-writer who was educated in the late Ottoman period, were compiled and then brief explanations on his works were made. Then, the reflections of the Second Constitutional Era policies on his work named Hazine-i Kıraat yahut Çocuklara İki Hikâye (1912) has been defined which was composed of 200 stories written for children and transcripted to Latin alphabet for this thesis. In the study, it is attempted to reach general opinions from each text one by one and induction method was applied. In the stories that are considered to be politically direct, it is aimed to increase the quality of the analysis by close reading. As a result, the footprints of the political ideas which was wanted to spread by the Union and Progress Government, has been found clearly in the texts and the“Ideal Citizen”identity, is revealed. In addition, it has been determined that the concern about to preach a moral advices, which is generally prevalent in the stories are not purposeless. In the conclusion of the work, it is revealed as a thesis that, In the Second Constitutional Era of the Ottoman Empire, it was struggled tu build modern indivudals who were hardworking, patient, obedient, inclined to trade, and desiring to be rich or developed themselves in agriculture, and also the children's literature was used for political purposes.