Evli çiftlerin evlilik uyumları ile aile ilişkilerinin incelenmesi
Evaluation of family relations and marriage adjustment in married couples
- Tez No: 491468
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL YETKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile İçi İlişkiler, Evlilik, Evlilik Uyumu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın temel amacı doğrultusunda özel aile danışma merkezine başvuru yapan evli çiftler ile başvuruda bulunmamış evli çiftlerin evlilik uyumu ve aile içi ilişkilerinin çeşitli değişkenlerle ilişkileri incelenmiştir. Bu amaç çerçevesinde evli çiftlerin evlilik uyumu ve aile ilişkilerinin; yaş, kadın eğitim durumu, erkek eğitim durumu, aylık gelir, kardeş sayısı, cinsiyet ve kadın-erkek çalışma durumu gibi farklı değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir. Kadın ve erkeklere; kişisel bilgi formunun yanı sıra 'Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) ile birlikte, 'Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ)' uygulanmıştır. Araştırmanın verilerinin frekans, bağımsız gruplar için de t testi ve ki kare testi ile analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları; deney grubu ile kontrol grubunun evlilik uyum ölçeğinden aldığı puanlar karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. Araştırma kapsamına alınan tüm katılımcılar değerlendirildiğinde ise; problem çözme alt boyutunda % 77,3'nün (n=371) sağlıklı işlev gösterdiği görülmektedir. Sonuç olarak çalışma kapsamında ele alınan diğer sosyo-ekonomik değişkenler ile evlilik uyumu ve aile içi ilişkiler arasında anlamlı farklılıklar olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to examine the relationship between married couples who applied to a private family counseling center and marriage adjustment and family relationships of unmarried couples. Within this framework, marriage adjustment and family relations of married couples evaluated in terms of age, female education status, male education status, monthly income, number of siblings, gender and male-female employment status. Women and Men; 'Family Assessment Questionnaire' was applied together with the 'Marriage Compliance Scale' as well as the personal information form. The frequency of the study was analyzed by frequency, t test and chi-square test for independent groups. According to the results of the research; there is no statistically significant difference between the control group and the scores obtained from the marriage adjustment scale. When all the participants included in the survey are evaluated; 77.3% (n=371) showed healthy functioning in the problem solving sub-dimension. In conclusion, it is seen that there are significant differences between marital adjustment and family relations with other socio-economic variables discussed in the study. Keywords : Family, Family Relations, Marriage, Marriage Adjustment