Kadın öğretmenlerin aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki: Bir özel okul örneği
The relationship between the female teachers' familiy life and the attitude of raising children's and burnout levels: Sample of a private school
  1. Tez No: 491493
  2. Yazar: MERVE NUR AYDINER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD DEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu, kadın öğretmen, Burnout, Family Relationships, Female Teachers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Öğretmenlerde tükenmişlik, aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu ile iş hayatındaki koşullarla doğrudan ilişkili olduğu söylenebilir. Meslek şartları, öğrenciler, meslektaşlar ve yönetici kadro bu koşulları etkileyebilir. Bundan dolayı öğretmenler yaptıkları işi stresli ve tükenmişliğe yatkın bir meslek olarak tanımlarlar. Alan yazın incelendiğinde öğrenci disiplin problemleri, öğrenci duyarsızlığı, çok kalabalık sınıflar ve diğer görevlilerin kullanılabilir desteklerinin eksikliği, çok fazla ödev kâğıdı, çok fazla ölçme, gönülsüz tayinler, rol çatışması, rol karmaşası ve öğretmenlerin kamuoyu tarafından eleştirilmesi gibi stresler öğretmenlerde tükenmişliğe yol açabildiği görülmektedir. Bu çalışmada ilkokul kademesinde görev yapan kadın öğretmenlerin aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin sosyodemografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evreni ilkokul kademesinde görev yapan ve İstanbul'da yaşayan kadın öğretmenlerden oluşmaktadır. Örneklemini ise özel bir okulun ilkokul kademesinde görev yapan 110 kadın öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Envanteri, Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre demokratik ve eşitlik alt boyutundan elde edilen puanların çalışma süresine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Günlük çalışma süresi artıkça demokratik ve eşitlik düşmektedir. Demokratik ve Eşitlik alt boyutundan elde edilen puanların gelir memnuniyetine göre anlamlı farklılık bulunmaktadır. Ayrıca tükenmişlik ve aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu envanterinin alt boyutlarının, çalışma süresi ve gelir memnuniyetinden etkilendiği görülmüştür. Günlük çalışma saati çok olması eşler arasında bazı problemlere neden olabilir, örneğin yorgunluktan kaynaklı iletişim kopukluğu bu duruma etken olarak gösterilebilir. Ayrıca gelir düzeyinin fazla olması için iş yaşantılarında daha fazla enerji sarf etmeleri gerekebilir ve bu durum da sosyal yaşantılarını ve aile hayatını etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Burnout in teachers is directly related to family relationships and workplace conditions. These conditions are affected by teaching conditions, students, communication with colleagues, managerial staff. So teachers define their job stressful and prone to burnout.Student's discipline problems, student insensitivity, overcrowded classes and available support of other staff, too much paperwork, too much measurement, involuntary appointments, role conflict and role confusion, and public criticism of teachers cause of burnout for teachers. Aim of the this study examine that relationship between burnout and family relationships in female teachers in primary school. Also fatigue and family relationships examined according to some socio-demographic variables. Universe of the this study is that female teachers who works in primary school in İstanbul. Sample of the study is 110 female who are primary school teacher. Personal Information Form, Maslach Burnout Inventory, Family and Child Relationships Scale were used in our study. According to findings, there is significant differencies between democratic and equality sub-dimensions in working hours. As the length of daily work increases, democratic and equality decreases. Also there is significant differencies between democratic and equaily sub-dimensions in income satisfaction. Burnout and family relationships were found to be influenced by the sub-dimensions of the inventory, duration of study and income satisfaction.