Aile danışmanlığı merkezine başvuran kişilerin kaygı düzeyleri ile dindarlık durumlarının ilişkisi
The relationship between anxiety levels and religiosity of people who apply to family counselling center
- Tez No: 491494
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN GÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, din, dindarlık, aile, aile danışmanlığı, psikoloji, din psikolojisi, Anxiety, religion, religiosity, family, family counselling, psychology, religious psychology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; aile danışmanlığı merkezine başvuran kişilerin kaygı düzeylerini, bazı bağımsız değişkenler açısından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi açıklamaktır. Araştırmada; kişilerin kaygı düzeyleri üzerinde etkili olduğu düşünülen cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzey, mutluluk algısı ve dindarlık durumu olmak üzere beş bağımsız değişken ele alınmıştır. Yaşamış olduğumuz çağ, bazı düşünür ve bilim adamları tarafından 'Kaygı Çağı' olarak adlandırıldığı için günümüz insanları daha kaygılı bir hale gelmiştir. Bu noktada;“Dindar insanın kaygıyla baş edebilmesinde dindar oluşunun ne derece etkisi vardır?”“Kaygı düzeyi ile dindarlık durumu arasında ne tür bir ilişki vardır?”şeklindeki soruların yanıtları aranmıştır. Çalışmaya öncelikle; 'Kaygı' ve 'Din' kavramlarının ne olduğu sorusuyla başlanıp tanımlarına ulaştıktan sonra;“Kaygının, dini inanç ve yaşantılar ile bir ilişkisi var mıdır?”gibi önemli soruların yanıtlarını araştırmanın yanı sıra bu kapsam bağlamında, "Türkiye'de ve Batı'da Din psikolojisi alanında 'Dindarlık-Kaygı' ilişkisini ele alan çalışmaların sonuçları derlenerek, kaygı ve dini yaşam birlikteliği arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Bu bağlamda İstanbul'un Ataşehir ve Bahçelievler semtlerinde bulunan iki özel psikolojik danışmanlık ve eğitim merkezi ile Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde belediyeye bağlı eğitim merkezlerine gelen 129 kişinin, kaygı düzeylerini ölçmek için düzenlenen Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ile dindarlık durumlarını ölçmek için düzenlenen Dindarlık Eğilimi Ölçeği ve demografik bilgilerini ölçen Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Verilerin analizleri SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; 'Bağımsız Gruplar T-testi', 'Tek Yönlü Varyans Analizi' (ANOVA) ve 'Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi' kullanılmıştır. Elde edilen sonuçların analizinde; parametrik olmayan gruplar için kullanılan 'Mann Whitney U testi' ve 'Kruskal Wallis testi' kullanılmıştır. Katılım sağlayan kişilerin, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) toplam puanı ile Dindarlık Eğilim Ölçeği (DEÖ) toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>.05).
Özet (Çeviri)
The main goal of this research, to explain the level of the worry of the people who apply for family consultancy, with the independent parameters and to examine the relationship between these two. In the research conducted, there has been five independent parameters that are related with the level of worry; gender, education level, socio-economic level, perception of happiness and religiousness. Nowadays, people have tendency to have worries more than ever; therefore, contemporary philosophers and scientist call our era as 'worry era'. Accordingly, in the research these questions are answered: 'What is the effect of being religions on worries, does it reduce worries?' 'What is the relationship between the level of the worry and being religious?'. For this study, it has been started with clarifying the definitions of worry and religion, then answering this question; 'Is there a relationship between worries, religiousness and life events?', then with this context, expressing the relationship between worry level and being religiousness with examining the results of the studies that has been conducted regarding, in Turkey and in the west relationship between worry and religious life style with angle of religious psychology. With this context, a method which is called Beck measurement of anxiety (BAO), Religiosity measurement of tendency (DEO) that measures the demographical information and in addition to that personal information forms are applied. This has been applied in two psychological consultancy and education centres in Istanbul, Ataşehir, Bahçelievler, also in Kocalie, Çayırova, there has been 129 participants to be examined about their level of worry. The data were analyzed using SPSS statistical package. Analysis of the data were used“Independent Groups T- test, ”One- way ANOVA , Pearson Product-Moment Correlation Coefficient Analysis,“Mann Whitney”test and Kruskal Wallis test were used for non-parametric groups. Correalation between the total scores of participants' Beck measurement of anxiety (BAO) and Religiousity measurement of tendency (DEO) was not found statistically significant.