Bosna Hersek'in Avrupa Birliği ile ilişkileri
  1. Tez No: 491497
  2. Yazar: MUHAMMED MEHDİ GARİP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA DAĞLAR MACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bosna, Bosna-Hersek, Avrupa Birliği, Entegrasyon, Bosnia, Bosnia and Herzegovina, European Union, Integration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Coğrafi açıdan Balkan Yarımadası, Avrupa'nın diğer kesimlerine geçit sağlayan, Asya'nın bittiği konumda ve Afrika'ya yakınlığı, bölgenin, imparatorlukların arasında olan buluşma noktası ve mücadele alanı şeklinde tarihte yerini almıştır. Balkan Yarımadası, Akdeniz'e ve Orta Avrupa'ya kadar uzanan jeostratejik ve jeopolitik konumu açısından mühim özelliklere sahiptir. Soğuk Savaş'ın bitmesi ile beraber oluşan olaylardan Balkanlar ve Avrupa coğrafyası birçok yönden etkilenmiştir. Balkanlarda meydana gelen çatışmalar kanlı savaşlarla sonuçlanmıştır. Nihayetinde de birden fazla yeni devlet kurulmuştur. Bundan dolayı Avrupa Birliği bölgeye dair oluşturduğu politikalarında değişime karar vermiştir. AB'nin bu süreçte en iyi gücü genişleme politikası devreye girmiştir. Bazı Balkan Devletleri farklı zamanlarda bu büyük yapılanmanın bir parçası haline dönüşmüştür. Yugoslavya'nın dağılması neticesinde AB entegrasyon sürecinde olan Batı Balkan ülkelerinde de değişim-dönüşüm meydana gelmiştir. Araştırmada Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği ile ilişkileri incelenmiştir. Bosna-Hersek'in AB yolunda olumsuzlukları değerlendirilmiştir. Bosna-Hersek'in olası Avrupa Birliği üyeliğinin oluşturabileceği yararlardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The geographical location of the Balkan Peninsula, its gateway to other parts of Europe, its proximity to Asia and its close proximity to Africa has always taken its place on the history scene as a meeting and struggle between empires. The Balkan Peninsula has important features with its geopolitical and geostrategic position extending to Central Europe and the Mediterranean. The Balkans Region and European geography have been influenced in many ways by the events that took place together with the end of the Cold War. The conflicts that have arisen in the Balkans have led to bloody wars. Eventually, many new states were established. This has led to a change in the European Union's policy towards the region. The enlargement policy, which is the greatest power of the European Union, entered into this period. In different histories, some Balkan States have become part of this great structure. As a result of the disintegration of Yugoslavia, transformation and transformation took place in the Western Balkan States, which are in the process of European Union integration. In the study, Bosnia and Herzegovina's European Union relations were examined. On the way to the European Union, the negative aspects of Bosnia and Herzegovina are addressed. Bosnia and Herzegovina has mentioned the benefits that the prospective European Union membership can make mutually.