Arap Baharı sonrası Suriye ve Türk dış politikası açısından Türkiye-Suriye ilişkileri
The state in Syria after the Arab Spring and the Turkish-Syrian relations in terms of Turkish foreign policy
- Tez No: 491673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Suriye, İç Savaş, Türk Dış Politikası, Arab Spring, Syria, Turkish Foreign Policy, Civil War, Refugees
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
I. Dünya Savaşı sona ererken geriye yıkılmış bir Osmanlı ve parçalanmış bir Ortadoğu coğrafyası kalmıştır. Burada suni sınırlarla oluşturulmuş devletler, günümüze kadar kaos içinde varlığını sürdürmüştür. Savaşlar, darbeler, isyanlar ve entrikalar eksik olmamış ve milyonlarca insan bunlardan etkilenmiştir. Özellikle 2010 yılında başlayıp hala devam eden Arap Baharı, Ortadoğu'nun en sancılı süreci olmuştur. Bölgeyi topyekûn içine alan bu isyan dalgası milyonların ölmesine veya göç etmesine sebep olmuştur. Ancak Arap Baharı'ndan en zararlı çıkan ülke, şüphesiz, Suriye'dir. Diğer Arap ülkelerinde süreç, kısmen ya da tamamen atlatılmış olsa da, Suriye'de protestoların dönüştüğü iç savaş hala devam etmektedir. Kazananın olmadığı bu çok aktörlü savaşta her gün yeni gruplar ortaya çıkmakta ve taraflar Yıpratma Savaşı ile birbirlerinin enerji ve kaynaklarını tüketmeye çalışmaktadır. Bu çalışmada Suriye'nin tarihi, demografik yapısı ve coğrafi özellikleri göz önüne alınarak Arap Baharı'nın; çıkma sebepleri, Suriye'deki genişlemesi ve bunun sonucu başlayan iç savaşın etkileri araştırılmıştır. Savaşın tarafları ele alınarak yaşanan süreçler incelenmiştir. Türk Dış Politikası tarihsel çizgide değerlendirilmiş ve bu perspektiften Suriye savaşının Türkiye'nin güvenliğine olan etkisi ile sosyal, ekonomik ve kültürel etkileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The year that World War 1 came to the end, we saw a collapsed Ottoman Empire and fragmented Middle East. The states which are created by artificial boundries there has gone through a chaos environment up to now. They repeatedly face with wars, coups, revolts and intrigues and millions of people have been affected by these. In particular, The Arab Spring, which started in 2010 and still-continuing, has been the most painful process in the Middle East. This full-scale rebellion wave caused the death or migration of millions. However, it is surely beyond doubt that the most effected country in the Arab Spring is Syria. Though the other Arab counties overcame the process partially or totally, the civil war in Syria, which was formerly protests, is still going on. In this multi-actor war which has no winner, each day, new groups emerge and the conflicting parties try to consume each other's energy and resources with War of Attrition. In this study, having regard to the history and the demographic and geographic characteristics of Syria; the causes of the Arab Spring, its expansion in Syria, the effects of the civil war caused by the Arab Spring are investigated. Turkish foreign policy is evaluated in historical line and from this perspective, besides war's effects on the security of Turkey; its political, economic, social and cultural impacts were emphasized.