Deri tümörlerinin eksizyonu sonrası oluşan yanak yumuşak doku defekti onarımlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of reconstruction of buccal tissue defects caused by skin tumor excision
  1. Tez No: 491803
  2. Yazar: BEKİR ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLDA RIFAT ÖZAKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal flepler, malign deri tümörleri, yanak doku defekti, yanak rekonstrüksiyonu, Local flaps, skin tumors, buccal tissue defects, buccal reconstruction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Deri Tümörlerinin Eksizyonu Sonrası Oluşan Yanak Yumuşak Doku Defekti Onarımlarının Retrospektif Analizi Uzmanlık Tezi, S.B. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği Yanak, etrafında burun, göz, kulak, dudak ve çene gibi yapılarla çevrelenmiş hafif konveks bir konture sahip yüzün en geniş estetik bölgesidir. Fonksiyonel olarak da çiğneme, yutma ve konuşma işlevleri açısından son derece önemlidir. Yanak bölgesi geniş, pürüzsüz ve nispeten daha basit bir yapı gibi görünmesine karşın, uygun olmayan bir onarımda çevre yapıları etkileyerek görüntü ve fonksiyon açısından olumsuz sonuçlar doğurur. Kutanöz yanak rekonstrüksiyonu sonrası uygun estetik cerrahi sonuçlara ulaşmak için yanak anatomisi ve fasiyal estetik ünitelere ilişkin bilgi sahibi olunmalıdır. Defekt büyüklüğü ve yerleşimi de cerrahi sonuçları etkiler. Bu çalışmaya S.B. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Ocak 2013 ile Temmuz 2017 tarihleri arasında yanakta doku defekti oluşturacak şekilde tümöral lezyon eksizyonu yapılan 194 olgu dahil edilmiştir. Bu araştırma kapsamında, hastaların yaşı, cinsiyetleri, defektin etyolojik nedenleri, defektin lokalizasyonu, defektin büyüklüğü, defektin rekonstrüksiyonunda kullanılan teknikler ve komplikasyonlar araştırılmıştır. Diğer tüm deri tümörlerinde olduğu gibi yanak bölgesi tümörlerinin tedavisinde de esas olan tümörü tam bir şekilde eksize etmektir. Yanak bölgesinde deri tümörü eksizyonu sonrası oluşan çoğu defekt komplike olmayan lokal ve rejyonel fleplerle onarılabilir. Yüzün santral yapılarını bozmayacak şekilde doğru planlanmış lokal ve rejyonel flepler, sağladıkları doku ve renk uyumu ile yanak rekonstrüksiyonunda ilk tercih olmalıdır.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTİVE ANALYSİS OF RECONSTRUCTİON OF BUCCAL TİSSUE DEFECTS CAUSED BY SKİN TUMOR EXCISION RESIDENCY THESIS, MINISTRY OF HEALTH ANKARA DISKAPI YILDIRIM BEYAZIT RESEARCH AND TRAİNİNG HOSPİTAL PLASTİC, RECONSTRUCTIVE AND AESTHETIC SURGERY Buccal area is the largest aesthetic region in the face which has a convex contour and is surrounded by structures such as nose, eyes ears and mouth and mentum. Buccal region has important functions such as mastication, swallowing and speaking. Although buccal region has a wide, smooth and comparatively simple appearance, an inappropiate reconstruction could lead to unfavorable outcomes both aesthetically and functionally. In order to reach desirable aesthetic outcomes after cutaneous buccal reconstruction, one should have enough knowledge about buccal anatomy and facial aesthetic units. Defects size and area also affects surgical outcomes. 194 patients admitted to Ankara Diskapi Yildirim Beyazit research and trai̇ni̇ng hospi̇tal plasti̇c, reconstructive and aesthetic surgery clinic between January 2013 and July 2017 which have undergone tumoral lesion excision surgery in resulting in a buccal tissue defect are presented in this research. Patients ages, genders, etiologic causes of the defects, localisations of the defects, size of the defects and techniques used in the reconstruction of the defects and complications are analysed in this research. Main treatment of skin tumors of localised in buccal area is complete excision of the tumor. Most of the defects formed due to skin tumor excision in the buccal area are readily treatable non-complicated by local and regional flaps. Local and regional flaps which are designed not to deform the santral structures of the face, should be the first line treatment of buccal tissue defects, with the benefits of tissue and colour harmony.