Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda insülin direncinin sol ventrikül kütlesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of insulin resistance on left ventricular mass in patients at the family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 491804
  2. Yazar: NEVRA BATUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET TAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, sol ventrikül kütlesi, kardiyovasküler risk, Insulin Resistance, Left Ventricular Mass, Cardiovascular Risk
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran birinci basamak hastaları arasında saptanan insülin direncinin, herhangi bir klinik tabloya neden olmadan önce sol ventrikül kütlesi üzerinde bir değişikliğe yol açıp açmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 1 Haziran 2017- 30 Ekim 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr.Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran hastalardan randomize şekilde, Framingham Risk skorlamasına göre kardiyovasküler açıdan düşük ve orta riskli bulunan, yine hastanemiz kardiyoloji polikliniklerinde görevli üç kardiyolog tarafından son 3 ay içerisinde herhangi bir nedenle standart transtorasik ekokardiyografisi yapılmış olan, bel çevresi kadınlarda 80 cm'nin üzeri, erkeklerde 94 cm'nin üzeri olan, 18-65 yaş arası hastalar [43 kadın (%86) ve 7 erkek (%14); yaş ortalaması: 35.56±12.22 yıl] belirlenerek mevcut ekokardiyografi ve polikliniğimizde çekilen standart istirahat elektrokardiyogramları ile sol ventrikül fonksiyon ve patolojileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda sol ventrikül kütlesi değişiklikleri ile insülin direnci arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Hesaplanan HOMA-IR düzeyleri ile hastaların yaş, BKİ, bel çevresi, kalça çevresi, sistolik ve diastolik kan basıncı ve nabız basıncı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Bununla beraber HOMA-IR ile bel/kalça çevresi oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir (r=0.314, p=0.027). Hastaların HOMA-IR düzeyleri arasında aile öyküsü ve sigara tüketimi açısından anlamlı fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Sonuç: Her ne kadar cinsiyet açısından dengeli bir dağılım olmasa da yeterli örneklem büyüklüğü ile yapılmış olan çalışmamızda, insülin direnci ile sol ventrikül kütlesindeki değişiklikler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu konuda pozitif ilişki olduğuna dair literatürde çok sayıda küçük kapsamlı çalışma olduğundan, bu ilişkinin aydınlatılması için daha büyük gruplarla çok merkezli ve daha kapsamlı araştırmalar yapılmasının doğru olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of The Effect of Insulin Resistance On Left Ventricular Mass In Patients At The Family Medicine Outpatient Clinic Aim: This study examines whether insulin resistance leads to a permanent change in the left ventricle before causing any clinical picture, while low or moderate cardiovascular risk is detected relative to cardiovascular risk-scoring systems among adult obese subjects with insulin resistance but no diabetes and / or hypertension yet. Materials and Methods: In this study, from 1 June 2017 to 30 October 2017, the patients who applied to the Family Medicine Clinic in University of Health Sciences, Kartal Dr. Lutfi Kırdar Training and Research Hospital with low and middle risk for cardiovascular risk according to the Framingham Risk Score and those patients aged 18-65 years [43 women (86%) and 7 men (14%), over 80 cm above men and 94 cm above men; mean age: 35.56 ± 12.22 years] who had Standard transthoracic echocardiography for the past 3 months by three cardiologists working in our cardiology outpatient clinics were randomly assigned and their left ventricular function and pathology were evaluated with the echocardiography and the standard resting electrocardiograms taken in our polyclinic. Results: There was no significant relationship between left ventricular pathology and insulin resistance in our study (p> 0.05). There was no significant relationship between HOMA-IR levels of the patients and age, BMI, waist circumference, hip circumference, systolic and diastolic blood pressure and pulse rate (p> 0.05). However, there was a significant correlation between HOMA-IR and waist-to-hip ratio (r = 0.314, p = 0.027). There was no significant difference between the HOMA-IR levels of the patients and family history and smoking (p> 0.05). Conclusion: Although we do not have a gender-balanced distribution, we did not find a significant relationship between insulin resistance and changes in left ventricular mass in our study with adequate sample size. Since there is a large number of small-scale studies in the literature regarding the positive relationship in this regard, we think it would be appropriate to conduct multi-centered and more comprehensive studies with larger groups to clarify this relationship.