Subaraknoid kanama sonrası farklı ortam koşullarının mikrotübüler map2 ve tau proteini üzerine etkisi
The effect of different environmental conditions after subarachnoid hemorrhage on microtubular map2 and tau protein
- Tez No: 491859
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK ERHAN COŞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: SAK, Mikrotübül, Map2, Tau, Amiloid β, SAH, Microtubul, Map2, Tau, Amyloid
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kandemir T, Subaraknoid Kanama Sonrası Farklı Ortam Koşullarının Mikrotübüler Map2 ve Tau Üzerine Etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2017.Merkezi sinir sistemindeki vasküler yapılarınkanaması ve subaraknoid mesafeye girmesiyleoluşan tabloya subaraknoid kanama (SAK) denilmektedir. SAK sonrası en sık görülen kognitif bozukluğun hipokampus ve frontal lob bölgeleriyle bağlantılı olan hafıza ve öğrenme fonksiyon bozukluğu olduğunu gösterilmiştir.Mikrotübüllerhücre içi iletişimi sağlamaktadır. Mikrotübül davranışlarını kontrol eden bağlayıcı proteinlerin dendritik gelişimde ve sinaptogenezde fonksiyonlarının olduğu düşünülmektedir.Yapılan çalışmalar farklı ortam koşullarının beyin fonksiyonları üzerinde etkisinin olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda subaraknoid kanama sonrası farklı ortam koşullarında tutulan hayvanların dokularındaki hücre içi mikrotübülüs yapılarında rol alanTau, Map2 ve Amiloid β seviyelerinde farklılıklar olabileceği öngörüldü.Sisterna magna içerisine çift enjeksiyon yöntemi ile subaraknoid kanama modeli oluşturulan sıçanlar, 7 ve 14 günlük ayrı gruplar halinde farklı ortam koşullarında tutulduktan sonra serum, frontal lob ve hipokampüs örnekleri toplanmıştır. Bu dokulardaki Tau, Map2 ve Amiloid βseviyeleri ELİSA yöntemi ile belirlendi.Normal dağılım gösteren değişkenler için Varyans analizi, diğer değişkenler için Kruskal Wallis testi kullanılmıştır.SAK sonrası 7. günde zenginleştirilmiş ortamda tutulan hayvanların frontal lob bölgesindeki MAP2 seviyesi izole ortamdaki hayvanlara göre yükselmiştir. SAK sonrası izole ortamda tutulan hayvanların hipokampus bölgesindeki tau seviyesinde belirgin bir artış olduğu görüldü. Tau'nun doku ve hücre içi değerlerinde izole ortamda belirgin artış olması, ayrıca amiloid sonuçları da göz önüne alınırsa klinikte SAK sonrası hastaların dış ortamdan uzak izole ortamda tedavi edilmesinin zararlı olabileceğini öngörmektedir. Zengin ortamda tutulan sağlıklı sıçanların beta amiloid birikimifrontal lob, hipokampüs ve serum örneklerinde izole ortama göre belirgin olarak daha azdı.Zenginleştirilmiş çevrenin nöron dokularına olumlu etki gösterdiğini görmekteyiz. Ayrıca klinikte SAK sonrası hasta takiplerinde zenginleştirilmiş ortamın faydalı olabileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Kandemir T, The Effect of Different Environmental Conditions After Subarachnoid Hemorrhage on Microtubular Map2 and Tau.Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Neurosurgery, Eskişehir, 2017.The bleeding of vascular structures in central nervous system and the entrance of blood into subarachnoid space is called subarachnoid hemorrhage (SAH). The most common cognitive disorder after SAH is memory and learning disorders related to decreased hippocampus and frontal lobe function. Microtubules provides intracellular communication. Binding proteins controlling microtubule behaviours are considered to have functions in dendrite development and synaptogenesis. Studies have demonstrated that different environmental conditions have an effect on brain functions. In this study, it is anticipated that there may be difference in Tau, Map2 and Amyloid β levels in the tissues of animals kept in different environmental conditions after subarachnoid hemorrhage.Subarachnoid hemorrhage model was formed through double injection method. Frontal lobe and hippocampus samples were collected after keeping the rats in different environmental conditions, in separate groups for seven and fourteen days. Tau, Map2 and Amyloid β levels in these tissues were determined through ELISA method. Variance analysis was used for the variables with a normal distribution and Kruskal Wallis test was used for others.On the seventh day following SAH, MAP2 level had increased in the frontal lobe area of the animals kept in enriched environment compared to the animals kept in isolated environment. There was a significant increase in tau level in the hippocampus area of the animals kept in isolated environment after SAH. When the amyloid results are considered, significant Tau increase in isolated environment, it is anticipated that the treatment of patients in the clinic in isolated environment may be harmful. Beta amyloid accumulation of healthy rats kept in enriched environment was significantly lower compared to the isolated environment in frontal lobe, hippocampus and serum samples. The results showed that enriched environment has a favourable effect in the neurons. Enriched environment may beconsidered as a useful treatment modality taking into account the clinical situation of patients with SAH.