Suriyeli göçmenlere yönelik kültürleşme stratejilerini etkileyen sosyal psikolojik faktörlerin incelenmesi: Hatay örneği
Examination of social psychological factors influencing acculturation strategies toward syrian refugees : Hatay case
- Tez No: 491929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP AKFIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kültürleşme, Tehdit Algısı, Özdeşleşme, Migration, Syrian Immigrants, Acculturation, Threat Perception, Ingroup Identification
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kültürleşme, iki ya da daha fazla kültürel grubun ve bu grupların üyelerinin temasının sonucunda gerçekleşen karşılıklı kültürel ve psikolojik değişimleri ifade eden süreçtir (Berry, 2005). Kültürleşme, grup düzeyinde sosyal yapı ve kurumlardaki değişimi ve kültürel pratikleri; birey düzeyinde ise kişinin davranış repertuarındaki değişimleri kapsamaktadır. Kültürleşme, yıllar, nesiller ya da yüz yıllar sürebilen uzun vadeli bir süreçtir. Farklı sosyal gruplar arasındaki temasların ve bu grupların özelliklerinde meydana gelen değişimlerin savaş, göç, turizm gibi birçok nedeni vardır. Bu çalışmanın amacı Suriyeli mültecilere yönelik, yerli halkın benimsediği kültürleşme stratejilerine etki eden olası sosyal psikolojik faktörlerin incelenmesidir. Bu bağlamda, ilk olarak Bourhis ve arkadaşlarının (2016) Ev Sahibi Topluluk Kültürleşme Ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlama çalışması yapılmıştır. İkinci olarak tehdit algısı, özdeşleşme, gruplara arası benzerlik algısı, Suriye sorununa yönelik atıfların kültürleşme stratejileriyle ilişkisini incelemek üzere bir Hatay'da bir çalışması yürütülmüştür. Anket çalışması, Hatay'ın çeşitli ilçelerinde yaşayan 283 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular mültecilere yönelik kültürleşme stratejilerinin, çoklu kimlikler, tehdit algısı, atıflar ve gruplar arası benzerlik algısıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Acculturation is dual process of cultural and psychological change that takes place as a result of contact between two or more cultural groups and their individual members (Berry, 2005). Acculturation process includes changes in social structures, institutions and cultural practice at group level. More over it involves some changes in individual's behavioral repertoire at individual level. Acculturation is a long term process that can take years, generations or centuries. There are various reasons of intergroup contact and change such as war, migration and tourism. This study is carried on the purpose of researching possible influence social psychological factors of acculturation orientations of host community, that lives in Hatay, toward the Syrian refugees. Threat perception, ingroup identification, similarity perception between groups, attributions related to Syrian War are investigated with in this context. 283 participants from different towns of Hatay are included in this study. According to the results, acculturation strategies adopted for the Syrian Refugees are found related with mutual identities, threat perception, ingroup identification, similarity perception between groups and attributions.