Okul çağı çocuklarında ekran süresinin kas kuvveti üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of screening period on muscular strength in school age children
- Tez No: 491956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇELEBİ TAYFUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, ekran izleme süresi, kas kuvveti, Child, screen viewing time, muscle strength
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Giriş: Uzun süre televizyon izleyen ve bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanan çocuklarda ve adölesanlarda dikkat eksikliği, konsantrasyon defekti, obezite ve kas-iskelet sistemi bozuklukları gibi sağlık problemleri gelişebilmektedir. Literatürde ekran izleme süresi fazla olan çocuklarda kas gücünü değerlendiren az sayıda çalışma mevcuttur. Amaç: Çalışmamızda 7-11 yaş aralığında okul çağı çocuklarında ekran izleme süresi ile izometrik sırt ve kas kuvveti arasındakiilişki değerlendirilmiştir. Metod: Çalışmaya Aralık 2016 ve Temmuz 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel çocuk polikliniğine başvuran 307 çocuk ve annesi dahil edildi. Anne ve çocuklara, çocuğun ekran izleme davranışını (TV izleme, bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanma) sorgulayan anket formu sunuldu. Çocuğun vücut ağırlığı, boyu, cinsiyeti, anne ve babanın eğitim durumu, anne ve babanın meslekleri ve ailenin sosyoekonomik düzeyi kaydedildi. Çocuklar gün içinde ekran izleme sürelerine göre 2 gruba ayrıldı (grup 1: ≤ 2 saat/gün, grup 2: >2 saat/gün). Normal kilolu çocuklar ve fazla kilolu/obez çocuklar gün içinde ekran izleme sürelerine göre kendi içlerinde 2 alt gruba ayrıldı. Sırt kas kuvveti ve bacak kas kuvveti dinamometre ile 3 kez ölçüldü, ölçülen en iyi değer kaydedildi. Gruplarda yer alan çocukların demografik özellikleri, vücut kitle indeksleri ve mutlak sırt ve bacak kas kuvvetleri karşılaştırıldı. Sonuçlar:Çalışmaya 307 anne ve çocuk dahil edildi (204 kız, 103 erkek). Sırt kas kuvveti 307 çocukta, bacak kas kuvveti 114 çocukta ölçüldü. Grup 1 ve grup 2 arasında sırt kas kuvveti ve bacak kas kuvveti açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sırt kas kuvveti ve bacak kas kuvveti, normal kilolu çocuk grupları arasında ve fazla kilolu/obez çocuk grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik göstermedi. Sırt kas kuvveti ile yaş ve VKİ arasında ve bacak kas kuvveti ile yaş ve VKİ arasında pozitif korelasyon saptandı. Tartışma: Çocuklarda kas kuvvetinin artışı yaşa, cinsiyete, büyüme düzeyine, fiziksel etkinlik düzeyine ve beden ölçülerine bağlıdır. Çocuklarda ekran izleme süresi ve kas kuvveti arasındaki ilişkinin net olarak ortaya konulabilmesi için sedanter yaşam şekilleri benzer olan çok sayıda çocuğun, yaş ve VKİ'lerine göre gruplara dahil edildiği geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Excessive television viewing and computer, tablet or smart phone use in children and adolescents cause a variety of health problems including attention and concentration deficiency, obesity and musculoskeletal system disorders. There are few knowledge in the literature regarding muscle strength in children who spend excessive time for screen viewing. Purpose: We aimed to assess the association of screen time with isometric back and leg muscle strength in school-age children (7 to 11 years). Method:Mother-healthy child dyads were recruited from pediatrics policlinics at University of Health Sciences, Keçiören Training and Research Hospital between December 2016 and July 2017 and they were interviewed using the questionnaire prepared to assess child's screen viewing behavior (television viewing and computer, tablet or smart phone use). The weight, height and sex of the children, parental education and occupation, and socioeconomic status of the family were also reported. The children divided into 2 groups according to the screen time in a day (Group 1: ≤ 2 hours / day, group 2:> 2 hours / day). The children with normal body mass index (BMI) and the overweight or obese children were divided into subgroups according to the screen time in a day. The backmuscle strength and leg muscle strength of children in both groups were measured 3 times using a dynamometer and the best score on the three screens was noted. The demographic characteristics, BMI and absolute strengths of the back muscles and leg muscles of the children in groups were compared statistically. Results: The sample consisted of 307 mother-healthy child dyads (204 girls and 103 boys). There were 103 children in group 1 and 204 children in group 2. The back muscle strength were measured in 307 children and the leg strength were measured in 114 children. There was no statistically significant difference for the back muscle strength and leg muscle strength between children in group 1 and group 2. The back muscle strength and leg muscle strength also did not differ between groups of children with normal BMI and between groups of children who were obese or overweight, either. There was a positive correlation between BMI and strength of back muscles and leg muscles an between BMI and age of the child, respectively. Conclusion: The increase in muscle strength in children depends on age, gender, growth level, physical activity status and body mass of the child. There is a need for extensive researches including high numbers of children with similar sedentary life style grouped according to their age and BMI to determine the relation between screen viewing time and muscle strength in children.