Televizyon izlemenin dil gelişim geriliği üzerine etkisinin araştırılması
A research: Effect of watching television on language development retardation
- Tez No: 491955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇALTIK YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dil gelişim geriliği, televizyon, çocuk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Televizyon İzlemenin Dil Gelişim Geriliği Üzerine Etkisinin Araştırılması Giriş: Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların, sembollerin kazanılması, saklanması ve dilin kurallarına uygun olarak kullanılmasını içeren bir süreçtir. Dil gelişim geriliği, çocuğun yaşına göre beklenen gelişimi gösterememesi olarak tanımlanır (1). Bütün bilişsel işlevlerde olduğu gibi konuşma ve dil de genetik yapımıza bağlı olmakla birlikte çevresel etmenlerden çok fazla etkilenmektedir (2). Ülkemizde dil ve konuşma gecikmesi prevalansı bilinmemektedir. Ancak dünyanın farklı ülkelerinde 2-7 yaş arasındaki çocuklarda prevalans %2-9 arasında bildirilmektedir (3,4). Televizyon, günümüzde toplumları etkileyen en büyük kitle iletişim aracı haline dönüşmüştür. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003 yılı verilerine göre evlerimizin %95'inde televizyon vardır (5,6). Literatürde; televizyon izlemeye 1 yaşından önce başlayan çocuklarda ve/veya günlük televizyon izleme süresi 2-3 saatten fazla olan çocuklarda dil gelişim geriliğini anlamlı oranda yüksek bulan çalışmalar mevcuttur (7-10). Olumsuz örneklerin aksine bazı çalışmalarda ise“Susam Sokağı”gibi eğitici çocuk programlarının, 3-5 yaş aralığındaki çocukların yeni kelimeleri öğrenmesini kolaylaştırdığı ve dil gelişimine olumlu katkılar sağladığı dile getirilmektedir (11). Bu çalışmanın amacı 18-48 ay yaş aralığındaki dil gelişim geriliği tespit edilen sağlıklı çocuklar ile dil gelişim geriliği tespit edilmeyen sağlıklı çocuklarda televizyon izlemeye başlama yaşlarını ve bir günlük ortalama televizyon izleme sürelerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Sağlam Çocuk Polikliniğine Ocak 2016-Ağustos 2017 tarihleri arasında başvuran, Denver II gelişimsel tarama testi ile dil gelişim geriliği tespit edilen 18 ile 48 ay yaş aralığında olan 46 çocuk seçildi. Kontrol grubu olarak aynı yaş grubunda Denver II gelişimsel tarama testi ile dil gelişim geriliği tespit edilmeyen 46 sağlıklı çocuk belirlendi. İki grubu oluşturan olgular için yaş, cinsiyet, boy, kilo, baş çevresi bilgileri kayıt edildi. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplandı. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan ve iki bölümden oluşan veri toplama formu kullanıldı. Bulgular: Dil gelişim geriliği olan grup ile kontrol grubu arasında yaş, kilo, boy, baş çevresi, doğum ağırlığı, doğum şekli, cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark saptanmadı, iki grup değerlendirilmek için uygun bulundu. Dil gelişim geriliği olan grup ile kontrol grubu arasında anne sütü alma süreleri, anne ve baba eğitim düzeyleri, ailelerin aylık gelir düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.164, p=0.383, p=0.211, p=0.327 ). Dil gelişim geriliği olan grup ile kontrol grubu arasında günlük televizyon izleme süreleri açısından anlamlı fark saptandı (p=0.001). Dil gelişim geriliği olan grup ile kontrol grubu arasında televizyon izlemeye başlama yaşı açısından da anlamlı fark saptandı (p=0.03). Sonuç: Bu çalışmada sağlıklı çocuklarda televizyon izlemenin dil gelişim geriliği üzerine etkisini inceledik. Çalışmamız; dil gelişim geriliği olan çocuklarda 1 yaşından önce televizyon izlemeye başlama ve günde 3 saatten fazla televizyon izleme oranlarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın verileri ışığında; televizyon izlemeye başlama yaşının mümkün olduğunca geç, en azından 1 yaş sonrasında olması ve günlük izleme süresinin 3 saatin altında tutulması gerektiği bilgisinin yaygınlaştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Research: Effect of Watching Television on Language Development Retardation Introduction: Language development is a progress which involve acquisition and storage and their using in accordance with language rules. Regression in language development define as inability of expected development according to age of child (1). Like all cognitive functions; speech and language are related to our genetic structure and also affected by environmental factors too (2). Prevalence of language and speech delay is unknown in our country. However prevalence is reported 2-9% in 2-7 years of age in different countries of world (3,4). Today, the television is the most common communication media that affects societies. In 2003 Turkey demographic and health survey stated that there were a television 95% of our homes (5,6). In literature there are studies that show children who starts watching television before age of 1 and/or children who watch TV more than 2-3 hours per day had a significantly higher rate of language developmental delay (7-10). Contrary to negative examples, in some studies it has been stated that educational children's programs such as“Sesame Street”facilitate the learning of new words by children between the ages of 3-5 and provide positive contributions to language development (11). The aim of this study is to compare the age of onset of television watching and the average daily television watching durations in healthy children who were diagnosed with language developmental deficits in the age range 18-48 months and healthy children who were not identified with language developmental delay. Material and Methods: In this study children who applied Health Sciences Faculty Ankara Keçiören Research and Training Hospital, Pediatry Department aged 18-48 month who are identified language developmental retardation by Denver II development screening test are selected. As a control group 46 children in the same age group with no developmental delay by Denver II are selected. Age, gender, height, weight, head circumference were recorded for the two groups. The data were collected using a face-to-face interview technique. In the collection of the data, the researcher used the two-part data collection form prepared according to the related literature. Results: There were no significant differences between the groups with language development retardation and control group in terms of age, weight, height, head circumference, birth weight, type of birth, gender distribution, the two groups were found eligible to examine. There was no significant difference between the group with the language development retardation and the control group in terms of the duration of breastfeeding, maternal and paternal education levels, monthly income levels of the families (p = 0.164, p = 0.383, p = 0.211, p = 0.327) There was a significant difference in the duration of daily TV watching between the control group and the control group (p = 0.001). A significant difference was also found between the age of onset of television watching and the control group (p = 0.03). Conclusion: In this study, we researched the effect of television watching on the development of language development in healthy children. Our study showed that children with language developmental delays had a higher rate of watching television before 1 year of age and watching more than 3 hours a day. in the light of our study, we think that it is necessary to inform that the age of starting to watch television should be as late as possible and at least 1 year old and the daily monitoring time should be kept under 3 hours.