Genel anestezi uygulanacak obez hastalarda antropometrik ölçümlerin zor entübasyonla ilişkisi
Relation of anthropometric measurements to difficult intubation in obese patients who will undergo general anesthesia
- Tez No: 491983
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET ÇAKIRCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Zor entübasyon, Antropometrik ölçüm, Obesity, Difficult intubation, Anthropometric measurement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Obezlerde, obeziteyle ilişkili sistemik hastalıkların morbiditeye etkisine ek olarak kalın boyun, küçük ağız açıklığı, kısa sternomental ve tiromental mesafe nedeniyle zor havayolu görülme sıklığı yüksektir. Bu çalışmada boyun çevresi, ağız açıklığı, sternomental ve tiromental mesafe gibi standart ölçümlerine ek olarak Boy/Boyun Çevresi, Boyun Çevresi/Tiromental Mesafe ve Boyun Çevresi/Sternomental Mesafe oranlarının zor entübasyonu belirlemedeki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Planlama Kurulu onayı alındıktan sonra 18 yaş üzeri, BKİ>30 kg/m2, ASA II-III grubu elektif operasyon planlanan ve endotrakeal entübasyon yapılacak 100 olgu bilgilendirilmiş onamları alınarak dahil edildi. Operasyon odasına alınan tüm olgularda Mallampati skoru Samsoon-Young modifikasyonuna göre değerlendirildi. Daha sonra olgularda çalışma için gerekli ölçümler yapıldı. Bu ölçümler; boy, vücut ağırlığı, boyun çevresi, tiromental mesafe, sternomental mesafe, ağız açıklığını kapsamaktaydı. Bu ölçümlerin tek başına zor entübasyonu göstermede yetersiz kalabildiği gösterilmiştir. Bu amaçla Boy/Boyun çevresi, Boyun Çevresi/Sternomental Mesafe, Boyun Çevresi/Tiromental Mesafe oranlarının entübasyon güçlüğüyle ilişkisi de incelendi. Anestezi indüksiyonu ve 3 dakika maske ventilasyonunun ardından Macintosh Laringoskop ile Cormack-Lehane skoru değerlendirildi ve endotrakeal entübasyon gerçekleştirildi. Laringoskopi yapılırken; entübasyon süresi ve entübasyon deneme sayısı kaydedildi. Entübasyon süresi laringoskop'un ağza girişinden endotrakeal tüpün vokal kordlar arasından geçişine kadar geçen süre olarak kabul edildi. Entübasyon zorluğu değerlendirilirken Intubation Difficulty Scale (lDS) kullanıldı. Entübasyonun 3 denemede gerçekleştirilememesi durumu başarısız entübasyon olarak kabul edildi. Verilerin analizi SPSS (statistic package for social sciences, Chicago, IL, USA) 15.0 ve MS-Excel 2016 paket programları ile yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler sürekli değişkenler için ortalama ± standart şeklinde, kategorik değişkenler için ise sayı ve yüzde olarak gösterildi. Shapiro Wilk testiyle sürekli değişkenlerin dağılımının normale yakın olup olmadığı değerlendirildi. Riskli grubu belirlemede etkili olabileceği klinik olarak öngörülen tiromental mesafe, sternomental mesafe, boy, boyun çevresi ağız açıklığı, boy/boyun çevresi oranı, boyun çevresi/sternomental mesafe oranı ve boyun çevresi/tiromental mesafe oranı değişkenleri için Receiver Operating Characteristic (ROC) analizi yapıldı. Eğri altında kalan alanın 0,7 ve üstünde olduğu değişkenler için riskli grubu belirleme duyarlılık ve seçicilik değerleri ile +LR ve –LR değerleri hesaplandı. Receiver Operating Characteristic analizi sonrası yüksek seçicilik değerleri kesim noktası olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmamızda IDS skoruna göre 7 (%7) zor entübasyonla karşılaşılmıştır. Mallampati sınıflaması, Cormack-Lehane sınıflaması, Boyun Çevresi ve Boy/Boyun Çevresi oranı ile zor entübasyon vakaları belirlemede faydalı olacağı saptanmıştır. Tiromental mesafe, Sternomental mesafe, BKİ ve ağız açıklığının zor entübasyonu belirlemede yeterli olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada zor entübasyon ile anlamlı ilişki gösteren parametreler olarak boyun çevresi, Mallampati ve Cormack-Lehane sınıflamaları yanı sıra Boy/Boyun Çevresi oranının da anlamlı bir ölçüt olduğu belirlenmiştir. Anestezi pratiğinde önemli olan zor entübasyon olgularının belirlenmesinde bu parametrelerin kullanımının faydalı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In obese patients, obesity-related systemic diseases have a high incidence of difficult airway due to thick neck, small mouth opening, short sternomental and thyromental distance in addition to morbidity. In this study, it is aimed to evaluate the effect of Height/Neck Circumference, Neck Circumference / Tiromental Distance and Neck Circumference/Sternomental Distance ratios in determining difficult intubation in addition to standard measurements such as neck circumference, mouth opening, sternomental and thyromental distance. Material and Methods: After the approval of Ankara Training and Research Hospital Education Planning Board, 100 cases who were 18 years old, with BMI>30 kg/m2 and ASA II-III group elective operation scheduled for endotracheal intubation were included with informed consent. The Mallampati score was evaluated according to the Samsoon-Young modification in all cases taken in the operation room. Later measurements in cases were made for the study. These measurements were; height, body weight, neck circumference, thyromental distance, sternomental distance, mouth opening. These measurements have been shown to be inadequate for showing difficult intubation alone. For this purpose, the relationship between Height/Neck Circumference, Neck Circumference / Sternomental Distance, Neck Circumference/Tiromental Distance ratios and intubation difficulty was also examined. After induction of anesthesia and 3 minutes of mask ventilation, Cormack-Lehane score was assessed with Macintosh Laryngoscope and endotracheal intubation was performed. During laryngoscopy; the intubation time and the number of intubation attempts were recorded. Intubation time was defined as the time from the laryngoscope entering the mouth to the tube is seen to have passed the vocal cords. The Intubation Difficulty Scale (lDS) was used when assessing intubation difficulty. Failure to perform 3 attempts at intubation was considered as unsuccessful intubation. Data analysis was performed with SPSS (statistic package for social sciences, Chicago, IL, USA) 15.0 and MS-Excel 2016 package programs. Descriptive statistics were shown as mean ± standard for continuous variables and as number and percentage for categorical variables. Shapiro Wilk test was used to evaluate whether the distribution of continuous variables was close to normal. Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis was performed for clinically predicted thiromental distance, sternomental distance, Height/Neck Circumference, Neck/Neck Circumference Ratio, Neck Circumference/Sternomental Distance ratio and Neck Circumference/Thyromental Distance ratio variables that might be effective in determining risky group. Sensitivity and selectivity values and +LR and -LR values for determining the risky group were calculated for variables where the area under the curve was 0.7 and above. After Receiver Operating Characteristic analysis, high selectivity values were determined as cut-off point. Results: In our study, 7 (7%) difficult intubations were encountered according to IDS score. Mallampati classification, Cormack-Lehane classification, Neck Circumference and Length/Neck Circumference ratio were found to be useful in determining difficult intubation cases. Tiromental distance, Sternomental distance, BMI and mouth opening were not sufficient to determine difficult intubation. Conclusion: In this study, it was determined that neck circumference, Mallampati and Cormack-Lehane classifications as well as Height/Neck Circumference ratio were significant as the parameters that showed significant correlation with difficult intubation. It has been concluded that the use of these parameters would be useful in determining difficult intubation cases that are important in anesthesia practice.