Acil servise başvuran maksillofasiyal travmalı hastaların klinik ve demografik özellikleri
Clinical and demographic characteristics of the maxillofacial trauma patients attending the emergency service
- Tez No: 491984
- Danışmanlar: DR. BEDRİYE MÜGE SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Maksillofasiyal travma, ek organ yaralanması, acil servis, Maxillofacial trauma, additional organ injury, emergency department
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada MFT ile acil servise başvuran hastaların kinik ve demografik özelliklerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamız Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde 01.03.2010-31.03.2017 tarihleri arasında acil servise başvuran MFT'li hastalar ile kesitsel ve retrospektif olarak gerçekleştirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, travma sebebi, diğer organ sistemlerinin yaralanmaları, alkol alımları, yatış durumları ve mortalite durumları incelendi. Travma şiddetinin göstergesi olarak fraktür gelişimi baz alındı. Hasta özellikleri fraktür varlığı ile kıyaslandı. Yaş ortalaması 41,1±18,0 yıl olup, fraktür varlığı ve yaş arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Hastaların %74,5'i erkek olup erkeklerde fraktür sıklığı anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p0,05). Hastaların % 20,3'ü alkollü olup MFT' de fraktür varlığı ile arasında ilişkiye rastlanmadı (p>0,05). Hastaların % 36'sı hospitalize edilmiş olup en sık plastik cerrahi (% 32) ve beyin cerrahi kliniklerine (% 23,5) yattıkları tespit edildi. Fraktür saptanan hastaların daha çok beyin cerrahi ve plastik cerrahiye; fraktür saptanmayan hastaların beyin cerrahiyi takiben ortopedi, göz servisleri ve yoğun bakıma yatırılma sıklıkları yüksekti (p0,05). Sonuç olarak; MFT'ler gerek kendi yol açtığı, gerekse ek organ yaralanmalarının bir sonucu olarak hayati tehlikeye yol açabilecek patolojilerdir. Hastayı değerlendiren hekim MFT ve ek patolojileri en kısa zamanda belirleyerek hastalara uygun müdahalelerin en kısa zamanda başlamasını sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the clinical and demographic characteristics of the patients who applied to emergency service with MFT. Our study was performed cross-sectional and retrospectively with patients who were referred to the Ankara Numune Training and Research Hospital Emergency Department between the dates of 01.03.2010-31.03.2017. The age, gender, trauma cause, injuries of other organ systems, alcohol intake, hospitalization status and mortality status of the patients were examined. The indication of severity of trauma was based on fracture development. Patient characteristics were compared with fracture presence. The mean age was 41.1 ± 18.0 years and there was no significant relationship between fracture presence and age (p> 0.05). 74.5 % of the patients were male. Fracture frequency was significantly higher in males (p 0,05). 20.3 % of the patients were alcoholic and there was no correlation with fracture presence in MFT (p> 0.05). When 36 % of the patients were hospitalized, it was found that the most common was plastic surgery (32%) and neurosurgery (23.5%). It was found that patients who detected fractures were more likely to be hospitalizated in neurosurgery and plastic surgery. Patients without fractures were found to have more hospitalizations in neurosurgery, orthopedics, ophtalmology and intensive care units (p 0,05). As a result; The MFT is a pathology that either leads to its own, or can lead to life-threatening consequences as a result of additional organ injuries. The physician evaluating the patient should determine the MFT and additional pathologies as soon as possible and ensure that the patient interventions start as soon as possible.