Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Acil Servisine göz travması ile başvuran hastaların üç yıllık analizi
Three years analysis of the patients who applied with eye trauma to Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital
  1. Tez No: 982174
  2. Yazar: HASRET DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET AL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göz travması, orbita, maksillofasiyal fraktür, Ocular trauma, orbit, maxillofacial fracture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Göz travmaları önlenebilir körlüğün en sık nedenlerinden biri olup, acil servis başvurularının yaklaşık %3'ünü oluşturduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada acil servise göz yaralanması nedeniyle başvuran hastaların demografik özellikleri, etiyolojik nedenleri, eşlik eden yaralanmalar ve klinik sonuçlarının tanımlanması amaçlanmıştır. Çalışma tek merkezli retrospektif gözlemsel bir çalışma olarak tasarlandı. Çalışmaya 2022-2025 yılları arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Acil Servisine göz travması nedeni ile başvuran hastalar dahil edildi. Veri eksiği olan hastalar çalışmadan dışlandı. Hastaların yaş, cinsiyet, Glaskow Koma Skalası (GKS) skoru, travma mekanizmaları, fizik muayene bulguları, eşlik eden yaralanmalar, radyoloji bulguları, cerrahi tedaviler ve klinik sonuçları kaydedildi. İstatistiksel analizde kategorik verilerin analizinde Ki-kare testi, sayısal verilerin analizinde Student-t testi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı. Çalışma süresi içerisinde acil servise göz travması nedeniyle başvuran 6623 hasta kaydedildi. Veri eksiği nedeniyle 66 hastanın dışlanmasının ardından 6557 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %85.4'ünün (5598) erkek olduğu, % 52.9'unun 20-39 yaş aralığında olduğu kaydedildi. En sık travma nedeni yabancı cisim (%88.9) ile oluşan göz yaralanmaları iken, en sık fizik muayene bulgusunun korneal abrazyon (%30.9) olduğu görüldü. Hastaların %2.7'sinde orbita kemik fraktürü, %4'ünde eşlik eden maksillofasiyal kemik fraktürleri olduğu görüldü. Çalışmada 6421 hastanın (%97.9) acil serviste ayaktan taburcu edildiği, 136 hastanın (%2.1) hastaneye yatırıldığı, 98 hastaya (%1.5) ise cerrahi tedavi uygulandığı kaydedildi. Hastaneye yatırılan hasta grubu ve cerrahi tedavi uygulanan hasta grubunda daha yaşlı ve daha düşük GKS skoruna sahipken, bu hastalarda künt travma, delici kesici alet yaralanması, düşme ve trafik kazalarının anlamlı şekilde daha yüksek oranda olduğu kaydedildi. Çalışmamız, göz travmalarının en sık yabancı cisimlere bağlı yaralanmalar ile oluştuğunu, ayrıca ileri yaştaki ve yüksek enerjili travma mekanizmalarıyla başvuran hastalarda cerrahi tedavi ve hastane yatışının anlamlı derecede artmış olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Eye trauma is one of the most common causes of preventable blindness, reportedly accounting for approximately 3% of emergency department visits. This study aimed to describe the demographic characteristics, etiologies, associated injuries, and clinical outcomes of patients presenting to the emergency department with eye injuries. The study was designed as a single-center, retrospective, observational study. Patients admitted to the Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital Emergency Department due to ocular trauma between 2022 and 2025 were included. Patients with missing data were excluded. Patient age, gender, Glasgow Coma Scale (GCS) score, trauma mechanisms, physical findings, associated injuries, radiology findings, surgical treatments, and clinical outcomes were recorded. The chi-square test was used for categorical data analysis, and the Student t-test and Mann-Whitney U tests were used for numerical data analysis. During the study period, 6623 patients presented to the emergency department due to ocular trauma were recorded. After excluding 66 patients due to incomplete data, 6557 patients were included in the study. Of the patients, 85.4% (5598) were male, and 52.9% were between the ages of 20 and 39. The most common cause of trauma was ocular injuries caused by foreign bodies (88.9%), while the most common physical examination finding was corneal abrasions (30.9%). Orbital bone fractures were found in 2.7% of patients, and concomitant maxillofacial bone fractures were found in 4%. In the study, 6421 patients (97.9%) were discharged from the emergency department as outpatients, 136 patients (2.1%) were hospitalized, and 98 patients (1.5%) underwent surgical treatment. While the hospitalized patient group and the surgically treated patient group were older and had lower GCS scores, blunt trauma, sharp object injuries, falls, and traffic accidents were significantly higher in these patients. Our study showed that ocular trauma most commonly occurs with foreign body injuries, and that surgical treatment and hospitalization rates are significantly higher in older patients presenting with high-energy trauma mechanisms.