2016-2017 yılları arasında hastanemiz pediatrik yoğun bakım ünitesinde tedavi almış vakaların tanı dağılımları, enfeksiyonları ile antimikrobiyal duyarlılık ve direnç durumları
  1. Tez No: 492000
  2. Yazar: HATİCE BABA
  3. Danışmanlar: UZMAN RENGİN ŞİRANECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, mortalite, nozokomiyal enfeksiyon, Pediatric Intensive Care Unit, mortality, nosocomial infection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2016 yılı içinde hastanemiz Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde yatarak tedavi gören hastaların klinik özelliklerini, nozokomiyal enfeksiyon oranını, kültürlerde üreyen mikroorganizmaları ve bunların antibiyotik duyarlılıklarını belirlemek ve ÇYBÜ için uygun antibiyotik seçeneklerimizi tartışmaktır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2016 – 31.12.2016 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde (ÇYBÜ) 72 saatten uzun süre yatarak tedavi görmüş hastaların dosya notları, epikrizleri, hemşire gözlem formları ve laboratuvar sonuçları değerlendirilerek yapılan retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya alınan 131 hastanın 78'i erkek (%59.5) ve 53'ü kız (%40.5) idi. ÇYBÜ'ye en sık yatış nedeni solunum sistemi hastalıkları (%68.7) idi. Hastaların %64.9'unda ÇYBÜ'ye yatışları esnasında eşlik eden kronik hastalık vardı. En fazla eşlik eden kronik hastalık nörolojik hastalıklar idi. Ek kronik hastalığı olanlar ile olmayanlar ÇYBÜ'de kalış süreleri yönünden karşılaştırıldığında gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p=0.437). Hastaların %76.3'ünde mekanik ventilasyon ihtiyacı vardı. ÇYBÜ'de yatan hastaların %24.4'ünde nozokomial enfeksiyon gelişti. Kültürlerde en sık üreyen mikroorganizmalar sırası ile Acinetobacter spp. (%25), Stafilokok spp. (%23.6) ve Candida (%22.2) idi. ÇYBÜ'de Çoklu organ yetmezliği sendromu (ÇOYS) gelişme oranı %24.4 olarak belirlendi. ÇYBÜ'de mortalite oranımız %22.9 idi. Sonuç: Çocuk yoğun bakım ünitemizin nozokomiyal enfeksiyon ve mortalite oranları gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında yüksek bulunmuştur. Hastane enfeksiyonu oranlarımızı daha da düşürmek için kontrol ve önleme stratejilerimiz üzerinde yapacağımız çalışmalar devam edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to determine the clinical characteristics, nosocomial infection rates, microorganisms in cultures of the patients at our Pediatric Intensive Care Unit (PICU) and to discuss appropriate antibiotic options in patients. Materials and Methods: This retrospective study was conducted in Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital by evaluating patient notes, epikrizis, nurse observation forms and laboratory results of patients who have been hospitalized for more than 72 hours at Pediatric Intensive Care Unit between 01.01.2016 - 31.12.2016. Results: Of the 131 patients included in the study (78 were boys and 53 were girls). The most common cause of hospitalization in the intensive care unit was respiratory system diseases (68.7%). Of the patients, 64.9% had concurrent chronic illness on admission to intensive care unit. The most common accompanying chronic disease was neurological diseases. There was no statistically significant difference between the groups in terms of the duration of stay in patients with and without concurrent chronic illness (p=0.437). 76.3% of the patients required mechanical ventilator support, and 24.4% of the patients had nosocomial infections. Acinetobacter spp., Staphylococcus spp. and Candida spp. were the most common microorganisms isolated. The rate of development of multiple organ failure syndrome was 24.4%. The mortality rate was 22.9% in the pediatric intensive care unit. Conclusion: Healthcare-associated infection or nosocomial infection rates of our PICU were higher to those reported in many developed countries. We will continue to work on our control and prevention strategies to further reduce our hospital infection rates.