Bağlama yapımında yenilikçi yaklaşımlar
Innovative approachesto baglama making
  1. Tez No: 492040
  2. Yazar: ÜMİT ÇİÇEKÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MARUF ALASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Müzik, Crafts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama, altın oran, saz, çalgı yapım, müzik, Baglama, golden ratio, musical instrument, instrument making, music
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
'Bağlamada Yenilikçi Yaklaşımlar' adlı çalışmamızda, yüzyıllardır geleneksel yöntemle ampirik bir şekilde yapılan bağlamanın altın orana uyarlanmış hali anlatılmaktadır. Çalışma giriş ve sonuç bölümleri dışında dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, bağlama yapımında kullanılan ağaçlar, makine ve el aletleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, altın oran anlatılarak, bağlamanın altın orana göre dizayn edilmiş hali çizimlerle desteklenerek anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, bağlamanın altın orana göre yapım aşamaları fotoğraflarla desteklenerek anlatılmıştır Dördüncü bölümde, geleneksel yöntem ve altın oranla yapılan bağlamaların, kuvvet ve basınç hesapları ile ses analizleri yapılmış, iki yöntemle yapılan bağlamaların aralarındaki farklar ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı geleneksel çalgılarımızdan biri olan bağlamının, belli yöntemler izlenerek, gelişimini tamamlamış çalgılar arasında yer alan gitar ve keman gibi bir yapım standardına kavuşmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Innovative Aproach in Baglama”,it is explained that the change of the baglama which has been made with traditional way empirically for many centuries to the adapted version of golden ratio (golden mean, mean section). The thesis consists of four parts except introduction, body and conclusion. In the first part, the trees, machines and hand tools which are used in making bağlama have been explained In the second part, the golden ratio(, golden mean, mean section) is expressed and the baglama which is designed according to golden ratio is shown, supported with drawings. In the third part, the making phases of baglama is clarified according to golden ratio with the help of photographs. In the fourth part, the sound analysis and the calculations of strength and pressure of baglamas are done and the differences between the baglamas which are made with two methods are indicated. In this study, it is aimed to provide the baglama as one of our traditional instruments to reach the level of making standarts of instruments which completed their development like guitar and violin by following some methods.