Evli bireylerin irrasyonel inanışları ile pozitif algıları arasındaki ilişki
Examination the relationship between irrational beliefs and positive percetions of married individuals
- Tez No: 492066
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ARTIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İrrasyonel (Akılcı olmayan) inanışlar, pozitif algı, pozitif psikoloji, Irrational beliefs, positive perception, positive psychology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın temel amacı evli çiftlerin irrasyonel inanışları ile pozitif algıları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesidir. Pozitif algılarının ve irrasyonel inanışlarının cinsiyet, yaş, çocuk sahibi olma durumu, evlilik süresi ve gelir düzeyi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi de araştırmanın alt amaçlarını oluşturmaktadır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiş araştırmanın evreni Türkiye'de yaşayan evli bireyler, örneklemi ise kolaydan örnekleme yöntemi ile seçilmiş 134'ü kadın 112'si erkek olmak üzere toplam 246 evli bireydir. Araştırma verilerinin toplanmasında Romantik İlişkilerde İrrasyonel İnanışlar Ölçeği ve Pozitif Algı Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca bireylerin demografik özellikleri hakkında bilgi edinmek için araştırmacı tarafından geliştirilen bir kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Kadınlarla erkekler arasında hem irrasyonel inanışlar hem de pozitif algı ortalamaları bakımından anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Sonuçlar, katılımcıların yaşları bağlamında incelendiğinde yaş değişkeninin anlamlı bir yordayıcı olmadığı görülmektedir. Evli bireylerin pozitif algı puan ortalamalarının gelir düzeyi değişkeni bağlamında grup ortalamaları arasındaki farkının anlamlı olduğu bulunmuştur. Gelir durumu değişkenine göre, alt gelir grubunda yer alan katılımcıların pozitif algı puanlarının daha üst gelir grubunda yer alanlarınkine göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Pozitif algı alt boyutu olan geçmiş zamana ilişkin olumlu algı puanı arttıkça farklı düşünmek ile ilgili irrasyonel inanışlar puanlarının azaldığı görülmüştür. Geçmiş zamana ilişkin olumlu algı puanı arttıkça cinsiyet farklılıkları ile ilgili irrasyonel inanışlar puanları azalmaktadır. Benliğe ilişkin olumlu algı puanı arttıkça cinsiyet farklılıkları ile ilgili irrasyonel inanışlar puanları azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine whether there is a relation between irrational beliefs and positive perceptions of married individuals. Determination of whether positive perceptions and irrational beliefs differ according to the variables which are gender, age, child ownership status, marriage time and income rates is constituted the sub-purposes of the research. The sample of the research consists of participants aged 22 - 35 living in Istanbul. There were 246 participants (134 women, 112 men) and they were chosen by random sampling method. The data related with the irrational beliefs of the married individuals were gathered by“Irrational Romantic Relationship Beliefs Scale”, data related with the positive perceptions were gathered by“Positive Perception Scale”and lastly the data related with the demographic variables were gathered by“Personal Information Form”designed by the researcher. It is examined that there is no significant differences in terms of both irrational beliefs and positive perception averages among males and females. When the results are examined according to ages of participants, it is not seen that the age variable is not a meaningful predictor. It is found that the difference between averages of positive perception scores of married individuals about income rates variable is significant. According to the income rates variable, it is determined that the positive perception scores of the participants in the lower income group were lower than those in the higher income group. It is seen that as the positive perception of the past scale of the positive perception sub-dimension increased the scores of irrational beliefs related to different thinking decreased. As the score of positive perception of past subscale is increased, the irrational beliefs about the gender differences decreased. As the score of positive perception of human nature is increased, the irrational beliefs about the gender differences decreased.