Zihinsel ve fiziksel yeti eksikliği olan çocukların anneleri ile yeti eksikliği olmayan çocukların annelerinin anksiyete ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison of anxiety and depression levels between the mothers of children with mental and physical disability and mothers of non-handicapped childre
- Tez No: 492069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, anksiyete, anne, yeti eksikliği, fiziksel yeti eksikliği, zihinsel yeti eksikliği, Depression, anxiety, mother, disability, physical disability, mental disability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yeti eksikliği, bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli bir oranda ve sürekli olarak fonksiyon ve görüntü kaybına sebebiyet veren organ yokluğu veya bozukluğu neticesi kişinin normal yaşam gereklerine uyamama durumu olarak açıklanabilmektedir. Yeti eksikliği olan bireyler ve aileleri özel yaşam, eğitim, sağlık, istihdam, ulaşım, çevre, konut ve toplum kaynaklı sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Yeti eksikliği olan bireylerin aileleri yeti eksikliğini kabul edememekte ve bu eksikliklerden dolayı ortaya çıkan sorunlarla baş etme konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu çalışmada çocuklarında yeti eksikliği olan anneler ile çocuklarında yeti eksikliği olmayan annelerin depresyon düzeyleri Beck ve Zung depresyon ölçekleri ile anksiyete düzeyleri ise Beck anksiyete ölçeği ile ölçülmüştür. Çocuklarında zihinsel ve fiziksel yeti eksikliği olan annelerin depresyon puan ortalamaları ile çocuklarında yeti eksikliği olmayan annelerin depresyon puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Anksiyete puan ortalamaları arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Disability can be explained by one's not being able to adapt to normal life requirements with the result of image loss caused by mental, physical and spiritual specifics functioning continuously. Individuals with disabilities and their families can face the problems of privacy, education, health care, employment, transportation, environment, dwelling and society. Families of children with disability can't seem to accept the disability and have difficulty with facing a lot of problems resulting from this unacceptance. In this study, the depression levels of the mothers of children with disability and mothers of non-handicapped children are evaluated with Beck and Zung depression scales, anxiety levels are evaluated with Beck anxiety scales. Significant difference between the point avarage of depression of the mothers who did not have children with disabilities and those who had children with disabilities has been detected, but it has also been detected that there is not much of a difference in the point avarage of anxiety in the comparison of those two.