Stratejik insan kaynakları yönetimine geçiş sürecinde değişen motivasyon uygulamaları: Büyük ölçekli şirket incelemeleri
Changing motivation practices in the transition to strategic human resource management: Large scale company investigations
- Tez No: 492096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Teorileri, Motivasyon Araçları, Büyük Ölçekli Şirketlerde Motivasyon Uygulamaları, Motivation, Motivation Theories, Motivation Tools, Motivation Practices in Large Scale Companies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Edmund Percival Hillary, 1953'te, dünyanın en yüksek yeri Everest'in zirvesine ilk ulaşan kaşif ve dağcıdır. Şerpa Tenzing Norgay ile birlikte yaptığı bu tırmanışta onu hedefe ulaştıran en önemli güç motivasyonu olmuştur. Hedefler yolunda harekete geçmeyi, istikrarı ve akışı sağlayan, motivasyondur. Motivasyon günlük hayatın her alanında önemli bir konu olmakla birlikte, yaşamının üçte birini işyerinde geçiren çalışan insan için ve çalışma hayatı açısından vazgeçilmez bir öneme ve role sahiptir. Motivasyon, parmak izi gibi öznel bir olgudur. Motivasyonun bu özelliği; motivasyon araçlarının her bir işletmeye, her bir çalışana göre şekillenmesi gerekliliğini ortaya çıkarır. Motivasyonun dinamik bir kavram olması, motivasyon konusunu daha güncel bir yaklaşımla ele alınmasını ve değişen çalışma hayatıyla uyumlaştırılması gerekliliğini zorunlu kılar. Bu tez çalışmasının amacı, çalışma hayatında motivasyona bakış açısının dönüşümünü, değişen motivasyon araçlarını ve motivasyon uygulamalarını inceleyerek ortaya koymaktır. Stratejik insan kaynakları yönetimi kapsamında bu çalışmada; insanlar nasıl motive olur, motivasyonu olumlu etkileyecek araçlar nelerdir, nasıl uygulanır sorularına yanıt aranmaktadır. Bu tezde motivasyon araçları veuygulamaları, Daniel Pink'in“Drive”adlı kitabında kullandığı işletim sistemleri yaklaşımına göre gruplandırılmıştır. Buna göre, motivasyon araçları ve uygulamaları geleneksel motivasyon araçlarını ifade eden“Motivasyon 2.0 İşletim Sistemi”ve modern motivasyon araçlarını yansıtan“Motivasyon 3.0 İşletim Sistemi”ayrımı ile ele alınmıştır. Bu amaçla büyük ölçekli şirketlerin web sayfaları üzerinden derinlemesine bir tarama yapılmıştır. Örnek teşkil edebilecek olan şirketlerin motivasyon uygulamaları işletim sistemleri ayrımına göre aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Edmund Percival Hillary is an explorer and climber who first reached the summit of Everest in 1953, the highest place in the world. This climb with Terrin Tenzing Norgay has been the most important power motivation to reach her goal. Goals are motivated to move in the way, to provide stability and flow. Motivation is an important issue in every field of daily life, and it has an indispensable prescription and role for the working person and the working life who spend a third of their lives in the workplace. Motivation is a subjective phenomenon, such as fingerprints. This feature of motivation; motivation tools need to be shaped for each employee, each employee. The fact that motivation is a dynamic concept necessitates a more up-to-date approach to motivation and the need to adapt it to changing working life. The purpose of this dissertation is to examine the transformation of motivational perspectives in working life, by examining the changing motivational tools and motivation practices. Within the scope of strategic human resources management, how people are motivated, what tools will positively influence motivation, and how to apply them. In this thesis, motivational tools and applications are grouped according to the operating systems that Daniel Pink uses in his book Drive. Accordingly, motivational tools and practices are dealt with by distinguishing between“Motivation 2.0 Operating System”which expresses traditional motivation tools and“Motivation 3.0 Operating System”which reflects modern motivation tools. For this purpose, an in-depth screening has been done on the web pages of large-scale companies. Motivational applications of companies that can be exemplified are transferred according to operating systems.