Muğla halkının turizm olgusuna ve turizm etkilerine bakış açılarını anlamaya yönelik bir alan araştırması
Local residents' perceptions about tourism and its impacts: A case study in Muğla
- Tez No: 492109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Halk, Algı ve Tutum, Turizm Etkileri, Turizm Gelişimi, Local Residents, Perception and Attitude, Tourism Effects, Tourism Development
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Muğla ili, doğal, kültürel ve tarihi turizm değerleri bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist Muğla ili ve ilçelerini ziyaret etmektedir. Muğla ili önemli bir turizm destinasyonu olmakla birlikte; il genelindeki bütün yerleşimler turizmi aynı yoğunlukta yaşamamaktadır. Bu tezin amacı Muğla ili, Menteşe (merkez) ilçesinde yaşayan yerel halkın turizm etkileri ve gelişimine yönelik algı ve tutumunu ölçmektir. Alan çalışması için fiziki olarak turizm destinasyonlarına yakın olmasına rağmen turizm faaliyetlerinden uzak olması nedeniyle Muğla ili merkez ilçesi Menteşe seçilmiştir. Bu çalışmada yerel halkın turizme ve turizm etkilerine karşı yaklaşımlarının belirlenmesi amacıyla anket yöntemi gerçekleştirilmiştir. Veriler, Menteşe'de ikamet eden 407 katılımcıdan toplanmıştır ve SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Alan yazındaki diğer çalışmalardan yararlanılarak geliştirilen ölçeklerin yapısal geçerliliğini test etmek üzere açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Daha sonrasında, açıklayıcı faktör analizinde belirlenen ölçeklerin güvenilirlikleri için güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla turizmin ekonomik, sosyo-kültürel, çevresel etkilerine yönelik algıları ile turizmin gelişimine verilen destek değişkenleri arasında korelasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca katılımcıların turizmin gelişimine destek olma düzeyleri ile demografik özellikleri arasında farklılıklarının ölçümü için farklılık analizleri uygulanmıştır. Çalışma sonuçları, yerel halkın turizmin ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel etkilerine karşı genelde nötre yakın bir bakış açısına sahip olduğunu ve turizm gelişimini desteklediğine işaret etmektedir. Ayrıca yerel halkın cinsiyet, yaş, gelir, eğitim ve medeni durum gibi demografik özelliklerinin turizm gelişimi ve etkileri ile ilgili algı ve tutumları arasında farklılık yaratmadığı, bir başka deyişle söz konusu değişkenler ile ilgili farklı algılayışların demografik nedenlerle oluşmadığı çalışma ile ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Muğla province has very rich potential in terms of natural, cultural and historical tourism values. Every year, millions of national and international tourists visit Muğla. Even though Muğla is an important tourism destination, all the settlements in the province do not experience tourism in same density. The aim of this thesis is to examine the attitudes and perceptions of the local residents' of Muğla Menteşe district towards tourism and its impacts. Menteşe, the central district of Muğla was chosen as study field because it is far from tourism activities although it is physically close to tourism destinations. In this study, the survey was conducted to determine the attitudes of local people towards tourism and its effects. The data were gathered from the 407 participants who resident in Menteşe and analyzed with the SPSS 22 program. To understand whether survey scales which were adopted from other studies in literature are reliable, Exploratory Factor Analysis was examined. Then, Reliability test were examined on the scales determined through factor analysis. In order to test the hypothesis of the research, a Correlation Analysis was conducted between the perceptions of economic, socio-cultural and environmental effects of tourism and the support variables towards to tourism development. In addition, Difference Analyzes was carried out to determine whether there is a difference between the demographic characteristics of the participants and the levels of tourism development support. The results of the study indicate that local people have generally neutral view about effects of tourism and they mainly support tourism development. In addition, demographic characteristics such as gender, age, income, education and marital status of local people do not make difference between the perceptions and attitudes of tourism development and its impacts. In other words different perceptions about variables are not formed by demographic features.