İktidar alanlarının kesişiminde ve ilişkiselliğinde annelik algı ve pratikleri: Blogger anne(lik)ler
Motherhood perception and practices at the intersection and relationality of power domains: Blogger mother(s)
- Tez No: 492110
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Annelik, Blogger Anne(lik), Sosyal Medya, İktidar, Özne, Güçlenme Taktikleri, Motherhood, Blogger Mother(s), Social Media, Power, Subject, Strengthening Tactics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Annelik, bireysel olanla toplumsal olanın kesişme noktasında yer alarak bireysel deneyimleri ve toplumsal unsurları içerir. Annelik bir yandan anne olan kadının çocuklarıyla arasındaki bireysel ilişkisine işaret ederek bir öznel deneyim seçkisini gösterir diğer yandan, ataerkil iktidar alanları tarafından kadınları kontrol altına alındığı, denetlendiği bir annelik formu olan kurumsal anneliğe atıfta bulunur. Kurum olarak annelik, egemen annelik söylemlerinin ortaya koyduğu ideal kurallar ve standartları içermektedir. Bu çalışmada da iktidar alanlarının kesişiminde ve neoliberal modernite ekseninde anneliğin nasıl konumlandırıldığını anlamak, artık kendisinin de günümüzde en önemli iktidar, disiplin ve tahakküm alanı olan yeni medya üzerinden nasıl üretip yeniden üretildiğini sorgulamak ve tartışmak hedeflenmiştir. Bu nedenle çalışmanın amacını da ataerkilliğin ve ataerkil ideolojinin kadınların söylemlerinde ve annelik algısı, pratikleri ve deneyimlerinde üretimi ve yeniden üretimini bununla birlikte anneliğin kendisinin de bir iktidar alanı olarak diğer anneler üzerindeki yansımalarını incelemektir. Aynı zamanda anneliğe dair hâkim söylemlere yönelik taktik, strateji ve direniş imkânlarını sorgulamak ve tartışmak çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Söz konusu incelemeler, gözetleme pratikleri, karşı tutum, direnç odakları, güçlenme taktikleri, öznelik, iktidar, bilgi üzerinden blogger annelerin bloglarındaki paylaşımlarının söylem analizi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
By being at the intersection of what is personal and what is social, motherhood contains personal experiences and social elements. Motherhood, on the one hand, refers to the choice of a subjective experience, pointing to the personal relationship of the mother with her children, and on the other hand, to the institutional motherhood, in which women are supervised and controlled by patriarchal power domains. As an institution, motherhood includes the ideal rules and standards laid down by the dominant motherhood discourses. In this study, it was aimed to question and discuss how motherhood is located at the intersection of power domains and at the axis of neoliberal modernity and how it is produced and reproduced over the new media, which is itself an important domain of power, discipline and dominance. Therefore, the purpose of the current study is to investigate the production and reproduction of patriarchy and patriarchal ideology in the discourses of women and in their perceptions, practices and experiences of motherhood as well as the reflections of motherhood as a power domain itself on other mothers. At the same time, another purpose of the current study is to question and discuss tactics, strategies and resistance opportunities related to the dominant discourses of motherhood. These investigations and discussions were conducted through the discourse analysis of the sharings of the blogger mothers in their blogs on the basis of observation practices, opposite attitudes, centers of resistance, strengthening tactics, subjectivity, power and knowledge.