Kurumsal imaj oluşturmada sponsorluk uygulamaları: Vodafone örneği üzerine ampirik bir çalışma
Sponsorship practices in creating corporate image: An empirical study on Vodafone sample
  1. Tez No: 492181
  2. Yazar: İSMAİLCAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR CANÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, İmaj, Kurum İmajı, Halkla İlişkiler, Vodafone, Sponsorship, Image, Corporate Image, Public Relations, Vodafone
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Günümüzde kurumlar rakiplerine karşı avantaj elde etmek için öncelikle hedef kitlelerinin zihninde olumlu bir kurumsal imaja sahip olmaları gerekmektedir. Olumlu bir kurumsal imaj için ise kurumların halkla ilişkiler faaliyetlerine önem vermesi, halkla ilişkiler yöntem ve tekniklerinin sunduğu fırsatlardan faydalanması gerekir. Zira bu yöntem ve teknikler kurumlara rakipleri karşısında önemli avantajlar sağlayacaktır. Kurumların olumlu bir kurum imajı inşa etmek için faydalanabileceği bu yöntemlerden birisi de sponsorluk çalışmalarıdır. Özellikle son yıllarda kurumlar tarafından yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan sponsorluk çalışmaları, iletişim faaliyetinde, ticari kazanç hedeflerine ulaşmak için bir kişi ya da kurumun başka bir kişi, kurum ya da organizasyona, fon, mal veya hizmet kaynağı sunarak yapılan karşılıklı yarar odaklı bir uygulamaları (Masterman, 2007: 30) ifade eder. Son yıllarda sponsorluk çalışmalarına firmalar önemli bütçeler ayırmaktadır. Bunun karşılığında ise sponsorluğun getirmiş olduğu birçok avantajdan yararlanmaktadırlar. Bu çalışmada sponsorluğun kurumlara sunduğu avantajlardan birisi olan kurumsal imaj oluşturmadaki rolünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Vodafone kurumu örneğinde yapılan çalışmada Kayseri ilinde bir saha araştırması yapılmıştır. 600 deneğe yüz yüze anket yöntemiyle yapılan çalışmanın sonuçları analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sponsorluğu kurumsal imaj oluşturmada önemli rolü olduğu, özellikle spor sponsorluğunun daha fazla bilindiği ve olumlu bulunduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca katılımcıları için destekledikleri takımın ana sponsorlarının önemli olduğu ve destekledikleri takımlara sürekli sponsorluk desteği veren markaya karşı olumlu düşünme oranlarının pozitif yönde olacağı sonucu ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan araştırmada Vodafone kurumu imajını oluşturan beş faktör tespit edilmiştir. Bu faktörlerden kurumsal kimlik faktörü en güçlü faktör olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, institutions primarily need to have a positive corporate image in the minds of target groups in order to gain an advantage over their competitors. For a positive corporate image, the institution should focus on the public relations activities and benefit from the opportunities offered by the public relations methods and techniques. These methods and techniques will provide institutions with significant advantages over their competitors. One of these methods is sponsorship that institutions can use to build a positive corporate image. Sponsorship activities, which have been widely used by institutions particularly in recent years, are based on mutual benefit-oriented practices in which a person or an institution provides a source of funding, goods or services to another person, institution, or organization in order to achieve commercial targets. Companies have been allocating significant budgets to sponsorship activities in recent years and in return they benefit from numerous advantages that sponsorship provides. In this study, it was aimed to reveal the role of sponsorship in shaping the corporate image which is one of the advantages sponsorship offers to institutions. A field survey was conducted in Kayseri city concerning Vodafone institution example. The results of the study, which was conducted on 600 subjects via face-to-face survey method, were analyzed. As the conclusion, it was determined that sponsorship was an important factor in shaping the corporate image, and that particularly sports sponsorship was more renown and welcomed. Moreover, it was determined that the participants consider that the sponsors of the teams they support are important, and that they would have an inclination to think positive about the sponsor brand of their teams. On the other hand, five factors were determined which shaped the corporate image of the Vodafone. Corporate identity was detected as the most effective factor among them.