Yargı bağımsızlığı ilkesi kapsamında Hâkimler ve Savcılar Kurulu
Board of Judges and Prosecutors within the scope of judicial independence
- Tez No: 492186
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYZA ÖZTURANLI ŞANDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yargı Bağımsızlığı, HSK, Hâkimlik Teminatı, Judicial Independence, HSK (HCP), Tenure of Judges
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma yargı bağımsızlığı ilkesi kapsamında Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun tarihsel gelişimi, yargı bağımsızlığını oluşturan ilkelerin demokratik ülkelerde nasıl uygulandığı ve bu çerçevede Hâkimler Savcılar Kurulu'nun 16 Nisan Anayasa Değişikliği sonrası mevcut yapısını inceleyen bir çalışmadır. Tezin amacı yargı bağımsızlığının tam sağlanması ile ilgili konularda devletlerin hukuk sistemlerinde aldıkları önlemleri ortaya koymaktır. Tezde kullanacağımız yöntem, birinci bölümde yargı bağımsızlığının tanımı ve tarihsel süreci inceledikten sonra yargı bağımsızlığı ilkelerinin çağdaş demokratik devletlerde ve Türkiye' de nasıl uygulandığına ilişkin tarihsel süreç hususunda bilgi vermektir. İkinci bölümde yargı bağımsızlığının Türk hukuk sistemindeki tarihsel gelişimi Kanun-i Esasi'den 1982 Anayasasına kadar incelenmiştir. Üçüncü bölümde Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yeniden yapılandırılması, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı kavramları ile ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a study that examines the historical development of judges and prosecutors' board in the context of judicial independence principle, how the principles constituting judicial independence are applied in democratic countries and the present structure of judges' prosecutors' board after the Constitutional amendment on 16 April. This thesis is to put forward the precautions in the legal system regarding judicial independence of the states regarding the full provision of the judicial independence of the aim and the absence of intervention. The method we will use in our thesis also provides information on the definition of judicial independence in the first chapter and the historical process of how judicial independence principles are applied in contemporary democratic states and in Turkey after examining the historical process. In the second chapter, the historical development of judicial independence in the Turkish legal system has been examined by Kanun-i Esasi until 1982 Constitution. In the third chapter, the restructuring of the Council of Judges and Prosecutors has been examined in terms of the concept of law state and judicial independence of the Supreme Council of Judges and Prosecutors.