Yargı bağımsızlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu
Judicial independence and supreme board of Judges and Prosecutors
  1. Tez No: 428297
  2. Yazar: UĞUR AKSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk devleti, Yargı Bağımsızlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Constitutional state, Independence of the Judiciary, The High Council of Judges and Prosecutors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Hukuk devletinin temel gereklerinden biri olan yargının Anayasa ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirebilmesi için bağımsız olması gerekir. Bunun yolu ise kuşkusuz yargı işlevini yerine getiren bağımsız ve teminatlı hakimlerin varlığına bağlıdır. Mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkeleri kuvvetler ayrılığı ilkesi ile ortaya çıkmış ve hukuk devletinin en önemli unsurlarından kabul edilmiştir. Yargı organına tanınmış olan bu güvenceler anayasal düzeyde güvence altına alınmışlardır. Yargı bağımsızlığına ilişkin bu ilkelerin sağlanması için ise, hakimlerin mesleğe kabul, atanma ve özlük işlerinin bağımsız bir kurul tarafından yerine getirilmesi gereklidir. Çalışmamızda öncelikle hukuk devleti ilkesinin tarihsel gelişimi incelenerek, varlığı için gereken şartlar belirtilmiş ve yargı bağımsızlığı ilkesi ile ilişkisi açıklanmıştır. İkinci bölümde yargı organı geniş bir biçimde ele alınarak, ilkeleri belirtilmiş ve bu kapsamda hakimlerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkeleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise yargı üst kurullarının genel yapısı hakkında bilgiler verilerek, bazı Avrupa ülkelerindeki sistemlerden bahsedilmiştir. Nihayet çalışmamızın ana konularından biri olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu geçmişten günümüze incelenerek, 2010 yılında yapılan Anayasa değişiklikleri kapsamında ayrıntılı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışma özetlenerek mevcut yapıya yönelik eleştirilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The judiciary, which is one of the basic facts of state law, must be independent in order to fulfill the tasks entrusted to it by the constitution and laws. This is undoubtedly due to the presence of the independent and secured judges who fulfill the judicial function. Independence of the courts and judge assurance principles have been emerged with the principle of separation of powers and it has been recognized as one of the most important elements of constitutional state. These guarantees, reputed to judicial organs, are secured at the constitutional level. In order to ensure these principles related to judicial independence, admission to the profession, appointment and personnel matters must be performed by an independent committee. In this study, first by examining the historical development of the rule of constitutional state, the necessary conditions for its existence are mentioned, and its relationship with the principle of judicial independence is explained. In the second part, judicial organ is discussed in detail, its principles are stated, and in this context, independence of judges and judge assurance principles are examined. In the third section, by giving information about the general structure of the judiciary supreme councils, some systems in European countries are mentioned. Finally the High Council of Judges and Prosecutors, one of the main issues of our work, is examined from past to the present, and also explained in detail under the constitutional changes made in 2010. In the results section, the study is summarized and it is devoted to criticism of the current structure.