Kurumsal sürdürülebilirlik performansının PROMETHEE yöntemiyle ölçülmesi: TÜPRAŞ örneği
Measurement of corporate sustainability performance by PROMETHEE method: TÜPRAŞ sample
- Tez No: 492187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çok kriterli karar verme, ENTROPİ, PROMETHEE, sürdürülebilirlik, Multi-criteria decision making, ENTROPY, PROMETHEE, Sustainability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sürdürülebilirlik genel olarak, doğal kaynakları günümüz ihtiyaçlarını karşılamak için kullanırken aynı zamanda gelecek neslin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmayı ifade eden bir kavramdır. Bu da işletmelerin kaynak kullanımında rasyonel davranmalarını gerektirmektedir. Bu çalışmada TÜPRAŞ enerji firmasından alınan veriler doğrultusunda işletmenin sürdürülebilirliği yıllar itibariyle incelenmiştir. Enerji sektöründe öncü bir firma olması nedeniyle TÜPRAŞ firması seçilmiştir. Çalışmanın amacı, enerji sektöründe yapılacak çalışmalara katkı sağlamak ve literatür araştırmalarını genişletmektir. Çalışmada kullanılan verilerin analizi için Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden biri olan PROMETHEE yöntemi kullanılmıştır. PROMETHEE yönteminde kullanılacak kriterlerin ağırlıklarının hesaplanabilmesi için ENTROPİ yönteminden faydalanılmıştır. Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için sürdürülebilirliğin üç boyutu olan çevre, ekonomik ve sosyal boyutlarının aynı anda gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda yürütülen araştırma sonucuna göre seçilen işletmede ekonomik, sosyal ve çevresel boyutta sürdürülebilirliğin her yıl farklı boyutlarda olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability in general is a concept that refers to using natural resources to meet today's needs while at the same time taking into account the needs of future generations. This requires businesses to be rational in resource use. In this study, the sustainability of the operator in terms of data received from TÜPRAŞ energy company was examined over years. TÜPRAŞ was chosen because of a leading company in the energy sector. The aim of this study is to contribute to the work to be done in the energy sector and to expand the literature search. The PROMETHEE method, one of the Multiple Criteria Decision Making Methods, is used to analyze the data used in the study. In order to calculate the weights of the criteria used in the PROMETHEE method, the ENTROPİ method has been utilized. In order to achieve sustainability, the three dimensions of sustainability - environmental, economic and social - must be achieved at the same time. According to the research result conducted in line with this information, it has been observed that the sustainability in environmental, economic and social dimensions is different every year in the selected establishment.