Koç Üniversitesi el yazmaları koleksiyonunda bulunan İlahi mecmuasının (Mecmû'a-i ilâhiyyât) transkripsiyonlu metni ve Mestap'a göre tasnifi
Transcripted text of the hymn periodicals which are in Koç University manuscripts collection and classification according to the Mestap
- Tez No: 492202
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, şiir, ilahi mecmuası, MESTAP, Classical Turkish literature, poem, divine mecmua, MESTAP
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1955
Özet
Mecmua , Arapça“cem”kökünden türemiş olup“toplanıp biriktirilmiş, tertip ve tanzim edilmiş şeylerin bütünü”gibi anlamlara gelir. Bir edebiyat terimi olarak ise“farklı kişilere ait metinlerin / metin parçalarının bir düzen içinde veya düzensiz bir şekilde bir araya toplandığı eserler”şeklinde tanımlanmaktadır. Klasik Türk edebiyatı araştırmaları için kaynak hüviyeti gösteren mecmualar, ihtiva ettikleri zengin malzeme ile edebiyatın yanında sosyoloji, tarih, dinler tarihi, tıp gibi çeşitli bilim dallarına da bilgi sunabilecek mahiyettedir. Bu çeşitlilik arasında tek bir tür veya formun temel alınarak o eksendeki metinlerin bir araya getirildiği mecmualar da bulunmaktadır. Aynı türde metinlerin toplandığı mecmua türlerinden biri de ilahi mecmualarıdır. Çalışmamızın konusu Koç Üniversitesi El Yazmaları Koleksiyonu'nda bulunan ilahi mecmuasının transkripsiyonlu metni ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifidir.
Özet (Çeviri)
The mecmua is derived from the root of Arabic“cem”that comes to mean like the whole of the things gathered and accumulated, arranged and organized. As a literary term the the texts / pieces of text belonging to different persons are defined as works which are gathered together in an order or irregularly. The mecmua's, which shows the source identity for the researches of classical Turkish literature, is capable of providing information to various branches of science such as sociology, history, history of religions, medicine besides literature with its rich material they contain. Among these diversity there is also mecmuas in which the texts on the axis are put together based on a single species or form. One of the mecmua types in which the same kind of texts are collected is the divine mecmua's. The subject of our work is the classification of the divine mecmua in the Koç University Manuscripts Collection according to the transkriptional text and the Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP).