Liderlik biçimi - inovasyon ilişkisi ve lojistik sektöründe bir uygulama
  1. Tez No: 492222
  2. Yazar: DİLARA ŞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. OSMAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Leadeship, LeadershipStyles, Creativity, Innovation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı liderlik tarzları ile inovasyon arasındaki ilişkininin araştırılmasıdır. Araştırma, Merkezi İstanbul, Şişli'de bulunan, Türkiye'nin en büyük lojistik işletmelerinden birisinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma yapılan işletmede 1200'ü orta düzey yönetici, 100'ü üst düzey yönetici olmak üzere toplam 7000 kişi çalışmaktadır. Araştırma rastgle yöntemle seçilen 100 üst düzey yöneticinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri kolayda anket yöntemi ile toplanmıştır. Bu içeriğiyle çalışma bir vaka araştırması niteliğindedir. Araştırmada katılımcıların sosyo-demografik özellikleri (firmadaki mevcut pozisyon,toplam çalışma süresi, toplam işgören sayısı, katılımcıların yaş aralıkları ve eğitim düzeyleri) ile inovasyon algısı arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada otokratik liderlik biçimi ile inovasyon algısı arasında düşük de olsa pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Hümanistlik, demokratik, bürokratik ve karizmatik liderlik biçimleri ile inovasyon ölçeği arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı da belirlenmiştir. Anahtar Kavramlar: Liderlik, Liderlik Tarzları, Yaratıcılık, İnovasyon.
Özet (Çeviri)
This research is to investigate the relationship between intentional leadership styles and innovation. Research, Center Istanbul in Sisli, was held in one of Turkey's largest logistics company. There are a total of 7000 people, including 1200 middle managers and 100 senior managers. The research was conducted with the participation of 100 senior managers who were chosen randomly. Survey data were collected easily by questionnaire method. Working with this content is a case study. It was determined that there was no significant difference between the socio-demographic characteristics of the participants (current position in the firm, total working time, total number of occupations, age range of participants and education levels) and innovation perception. It has been found that there is a positive or significant positive correlation between autocratic leadership style and innovation perception in the research. It has also been determined that there is no significant relationship between the forms of humanism, democratic, bureaucratic and charismatic leadership and innovation scale.