Vergi kayıplarının oluşumu ve önlenmesinde muhasebe meslek mensuplarının rolü
The role of accounting professions in the formation and prevention of tax losses
  1. Tez No: 492227
  2. Yazar: SEYİT KARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MECİT EŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Kayıpları, Muhasebe, Muhasebe Mesleği, Taxes, Tax Losses, Accounting, Accounting Profession
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Vergiler toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Devletin egemenlik sınırları dâhi-linde yaşayan vatandaşlarına yönelik sağladığı hizmetlerinin finansmanına karşılık elde ettiği en önemli gelir unsuru vergilerdir. Bu sebeple kamu harcamalarının finansmanının sağlanması amacıyla vergilerin zamanında ve eksiksiz tahsil edilmesi gereklidir. Devlet açısından vergi kayıpları, toplumsal hayatta önemli sorunlar doğurabilecek bir problem-dir. Bu problemlerin oluşumu ve çözümü de muhasebe bilimini işaret etmektedir. Çünkü vergilerin ödenebilir hale gelmesi veya olası vergisel kayıpların önlenebilmesi için muha-sebeye ve dolayısıyla muhasebe meslek mensuplarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmamızda vergi ve vergi kayıpları hakkında özet bilgilere yer verilmiş olup, muhasebe kavramı ve muhasebe mesleğiyle ilgili genel kavramlara değinilmiş, vergi ka-yıplarının oluşumu, muhasebe meslek mensuplarının vergi kayıplarının oluşumuna etkisi, muhasebe mesleği açısından vergi kayıplarının sebepleri ile meslek mensuplarının vergi kayıplarını önlemeye yönelik çalışmalarına değinilmiştir. Bu hususta vergi kayıplarını doğuran muhasebe uygulamaları ile muhasebe meslek mensuplarının vergi kaybının olu-şumuna etkisi araştırılmış, çeşitli çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Taxes are an indispensable part of social life. They make out the most important finan-cing source for the services the state offers to his citizens who live within its boundaries. Therefore it is essential to collect taxes without delay and fully complete in amount in order to finance public expenditure. From the side of the state, tax losses create an issue which may cause important problems in social life. Both the emergence and solution of such problems point out to the scientific area of accountancy as there is a need for acco-unting and therefore professional accountants to be able to pay taxes or avoid potential tax losses. This research sums up tax issues and refers to tax loss and to the conceptual structure and profession of accountancy; in succession themes such as emergence of tax losses, impact of members of accountancy profession on tax losses, reasons of tax losses according to members of accountancy profession and their efforts on towards preventing tax losses. In this context accountancy practices leading to tax losses and effects of members of accountancy profession on the occurrence of tax losses were investigated. The conclusion is based on a selection of a number solution proposals related to the prob-lems described above.