Adli muhasebe ile ilgili dünyadaki uygulamalar ve Türkiye'de uygulanabilirliğinin araştırılması
Investigation of forensic accounting practices related to the world and its applicability in Turkey
- Tez No: 492231
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜREDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Hukuk, İdari ve Yasal Altyapı, Forensic Accounting, Law, Administrative and Legal Infrastructure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Adli ve muhasebe kavramlarının bir araya getirilmesiyle Adli Muhasebe kavramı oluşturulmuştur. Bu kavramlardan adli kavramı, konunun hukuk boyutunu, muhasebe kavramı ise iktisadi faaliyetler sonucunda ortaya çıkan hesap işleri boyutunu işaret etmek amacıyla kullanılmıştır. Dolayısıyla adli muhasebe, hukuk ile muhasebenin iktisadi faaliyetler sonucu ortaya çıkan hesap işleri konusunda birlikte çalışmasını, karar verme noktasında bir buluşma noktasını ifade eder. Hukuk sistemi ile muhasebe sisteminin bir disiplin olarak birleştiği adli muhasebenin konusu, adli yargı kurumlarının kararlarına yardımcı olmak üzere; mali, hukuki ve iktisadi alanlarındaki işleyişlere ilişkin kapsamlı bir bilgi birikimine ve bu bilgi birikiminin uzmanlarca kullanılmasına ilişkin bir anlayışı belirtir. Türkiye'de Adli Muhasebecilik mesleğine yönelik özel bir kanun ve sertifikasyon henüz bulunmamaktadır. Bu nedenle ülkemizde çok tanınmayan bir meslek olarak adli muhasebeciliğe ilişkin kıstaslar oluşturulmamıştır. Bununla birlikte, ilerleyen dönemlerde adli muhasebecilik mes¬leğine yönelik bilimsel çalışmaların çoğalması ile mesleğe duyulan ilginin artması, dolayısıyla mesleğe yönelik idari ve yasal alt yapının oluşturulması da kaçınılmaz olacaktır.
Özet (Çeviri)
Forensic accounting is formed by bringing together the concept of judicial and accounting. The term 'forensic' is used to refer to the legal dimension of the judicial concept and the term 'accounting' is used to point out the dimension of the accounting work that emerges as a a result of commercial activities. Therefore, forensic accounting refers to a point of meeting at the point of decision making, where law and accounting work together on accounting issues that arise as aresult of commercial activities. The forensic accounting issue, which combines the legal system and the accounting system as a discipline, sets out a comprehensive level of knowledge of the functionig of the financisl, legal and trade sectors and an understanding of the use of this level of knowledge by experts to assist legal judicial decisions. There is not yet a certification and certification with a special law for the forensic accountancy profession in Turkey. For this reason, there are no criteria for forensic accountancy as a very unfamiliar profession in our country. However, the proliferation of scientific studies on the forensic accountancy profession in the future will increase the interest in the profession and therefore the establishment of administrative and legal infrastructure for the profession will be inevitable.