Kamu ve özel eğitim sektöründe çalışan kadınlara uygulanan mobbingin incelenmesi
Detailed examination of mobbing applied to women working in public and private education sectors
  1. Tez No: 492238
  2. Yazar: TUĞÇE GÖKALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Şiddet, Mobbing, Kadın Hakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kadınlara Yönelik Pozitif Ayrımcılık, Psychological Violence, Mobbing, Women's Rights, Human Resources Management, Positive Discrimination for Women
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde kadınların ev dışına çıkıp, ekonomik alanda kendilerine yer bulmasının sağlanmasına yönelik pek çok çalışma gerçekleştirilmektedir. Geçmişte ve günümüzde yürütülen bu çalışmalar sonucunda, kadınlar bugün geçmişe kıyasla çalışma hayatında daha fazla oranlarda yer almaktadırlar. Bu gelişmelerin temel etkenleri arasında ise çok sayıda uluslararası organizasyonun çabaları yatmaktadır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde kadın hakları ile ilgili pek çok gelişme kaydedilse de kadınların çoğu hala ayrımcılığa maruz kalmakta ve gerek iş yaşamı gerekse sosyal yaşamda erkeklere oranla daha çok sorunla baş etmek zorunda kalmaktadırlar. Bugün çalışma hayatında pek çok kişi psikolojik şiddete maruz kalmakta, psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz etkilenmektedirler. Psikolojik şiddetin oluşumunu tek bir sebebe bağlamak mümkün olmasa da sağlıklı bir toplum yaşamı için nedenlerinin ve sonuçlarının analiz edilmesi ve önleyici tedbirler alınması gerekmektedir. Bu araştırmada; eğitim sektöründe kadınlara uygulanan mobbingin ''kamu ve özel sektör'' arasındaki farklılığın ve mobbingi uygulayan kesimin ''kadın yönetici ve erkek yönetici'' farkının eğitim sektöründe çalışan kadınlar üzerindeki etkilerinin neler olduğunun gözlemlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, many studies have been carried out to ensure that women go out of their homes and find places for themselves in the economic arena. As a result of these studies carried out in the past and today, women are now more involved in the working life than in the past. The main factors behind these developments are the efforts of numerous international organizations. Even though there are many developments in women's rights both in the world and in our country, most of the women are still exposed to discrimination and have to deal with more problems than men in business life and social life. Today, many people are exposed to psychological violence in their working lives and are affected both physically and psychologically. Although it is not possible to link the occurrence of psychological violence just to a single cause, it is necessary to analyze the causes and consequences in order to take preventive measures for a healthy community life. In this study; it is aimed to observe and evaluate the difference between the mobbing applied to women working at the education sector in the“public and private sector”and the effects of the mobbing difference applied by a "women manager and male manager''.