Mimaride nanokaplamaların kullanımı üzerine bir inceleme
An investigation on using nanocoatings in architecture
- Tez No: 492453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLHAN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Nanokaplama, Nanomalzeme, Nano Ölçek, Mimarlık, Nanotechnology, Nano-coating, Nanomaterial, Nano-scale, Architecture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Nanoteknoloji fizik, kimya ve biyoloji gibi fen bilimleri dallarıyla, elektronik, endüstri, mekanik, uzay, bilgisayar, inşaat ve malzeme gibi birçok mühendislik dallarını birleştiren, tüm disiplinleri kendi alanlarında moleküler düzeyde düşünmeye, tanıyıp anlamaya, tasarlamaya ve bunları ürüne dönüştürmeye yönlendiren disiplinler arası bir bilim dalıdır. Çağımızın teknolojisi olarak adlandırılan nanoteknoloji tüm alanlarda olduğu gibi mimarlık disiplininde de özellikle malzeme alanında büyük değişim ve yenilikler yaratmaktadır. Nano boyutlarda malzemelere kazandırılabilen üstün özellikler ile birlikte yeni üretim ve tasarım yaklaşımları özellikle nanokaplamalar başlığında daha fazla uygulama alanı bulmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmada nanokaplamaların mimaride kullanımı incelenmiş ve nanoteknolojinin kaplamalar üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda kullanımı gittikçe yaygınlaşan nanokaplamaların türleri, özellikleri, kullanım alanları ve avantajları hakkında literatür araştırması yapılmış ve farklı özelliklere sahip nanokaplamaların uygulandığı örnekler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular ve yapılan irdelemeler sonucunda nanokaplamaların malzemelere farklı işlevler kazandırdığı, aynı anda birden fazla özelliği bünyesinde taşıyabileceği, farklı malzemelere uygulanabileceği, kendi kendini temizleyen kaplamaların en çok uygulanan nanokaplama türü olduğu ve nanokaplamaların en çok dış mekanlarda kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca nanokaplamaların olası sağlık risklerinin, çevre ve ekosistem üzerindeki etkilerinin tam olarak bilinmediği, mevcut nanokaplamaların maliyetlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nanotechnology is an interdisciplinary science that combines physical sciences, such as physics, chemistry, and biology with many engineering branches such as electronics, industry, mechanics, space, computers, construction and materials and directs all disciplines to think, understand, design and transform them into products at the molecular level in their fields. Nanotechnology, it called the technology of our age, as in all fields, especially in the discipline of architecture is creating major changes and innovations in the materials field. The new fabrication and design approaches, along with the superior features that can be gained to the materials in the nano-size, are finding more technic areas in nanocoating titles. In this context, in this study, the use of nanocoatings in architecture was investigated and it was aimed to investigate the effects of nanotechnology on coating materials. In accordance with this purpose, literature research has been conducted on the types, properties, uses and advantages of nanocoatings, which are becoming increasingly common in use and the examples in which nanocoatings with different properties are applied have been analyzed. As a result of the findings and discussions it has been achieved that nanocoatings give different functions to materials, they can carry more than one characteristic in the same time, it is possible to apply to different materials, self-cleaning coatings are the most commonly applied, and nanocoatings are the most used outdoors. In addition, it has been determined that the possible health risks, the effects on environment and ecosystem of nanocoatings are not fully known and the costs of existing nanocoatings are very expensive.