Spectra of secondary particles (p, n, d, α) after spallation for 79Au197 and 92U238 elements
79Au197 ve 92U238 elementlerin spallasyon sonrası oluşan ikincil parçacıkların (p, n, d, α) spektrası
  1. Tez No: 492644
  2. Yazar: SORAN JALAL QADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji spektrumu, spallation, enerji, hızlandırıcı, ALICE/ASH, CEM03, PCROSS ve deneysel veri, Energy spectra, spallation, energy, accelerator, ALICE/ASH, CEM03, PCROSS and experimental data
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada p + 79Au197 ve p + 92U238 reaksiyonlari sonrasinda oluşan (n, p, d, α) ikincil parçaciklar için enerji spektrasının hesaplanması denge öncesi hesabı etkisini kapsayan Kaskad Eksiton Modeli ve Intranükleer Kaskad Modeli kullanılarak ALICE / ASH, CEM03 ve PCROSS bilgisayar proğramları ile yapılmıştır. Hızlandırıcıdan elde edilen proton ışınları 20-290 MeV aralığındaki enerjilere sahiptir. Hibrid Model, geometriye bağlı hibrid model ve kaskad aksiton modele dayalı hesaplanan sonuçlar Nükleer Enerji Ajansı data bankasından temin edilen deneysel datalar ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca spallation ile ilgili olduğu için hızlandırıcı kaynaklı sistem (ADS) hakkında kısa bir giriş yapma ihtıyacı duyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study calculation of energy spectra for the secondary particles (n, p, d, α) occurring after spallation in the reactions p + 79Au197 and p + 92U238 is performed using Cascade Exciton Model including preequilibrium effect and Intranuclear Cascade Model with CEM03, PCROSS and ALICE/ASH computer program. The proton beams have 20-290 MeV energy ranges which obtained with accelerator. Calculated results based on hybrid model, geometry-dependent hybrid model and cascade-exciton model are compared with the experimental data taken from data bank of Nuclear Energy Agency. Also we need a brief introduction about acceleration driven system (ADS), because (ADS) has an event of spallation.