Calculation of angular spectra of the secondary particles (n, p, d, he) after spallation for 82pb206 and 90th232 elements
82pb206 ve 90th232 elementlerin spallasyon sonrası oluşan ikincil parçacıkların (p, n, d, he) açısal spektrasının hesaplanması
- Tez No: 495378
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açısal spectra, Spallation, Kaskad, CEM03 ve ALICE/ASH
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada; p + 82Pb206 ve p + 90Th232 reaksiyonunda spallasyon sonrası oluşan (n, p, d,) ikincil parçacıkların açısal spektrasının hesaplanması dengeöncesi etkiyi içine alan kaskat eksiton model ve intranükler kaskat model ile yapılmıştır. Proton ışınları 30-500 MeV enerji aralığına sahiptir. 35 ve 295 MeV enerjilerdeoluşan p+ 82Pb206 reaksiyonu için CEM03 programı ile hesaplanan açısal dağılımın sonuçları deneysel değerler ile karşılaştırıldı. Ayrıca 65 ve 95 MeV enerjilerde oluşan p+90 Th232 reaksiyonu için CEM03 programı ile hesaplanan açısal dağılımın sonuçları ile deneysel değerler karşılaştırıldı. Hesaplamalar CEM03 ve ALICE/ASH programları kullanılarak yapılmıştır. Hibrid, geometriye bağlıhybrid ve kaskad eksiton modele dayalı hesaplanan sonuçlar deneysel datalar ile karşılaştırılmıştır. Tüm reaksiyon boyunca dört safhada (Toplam, Kaskad, Bileşiköncesi ve Toplam Buharlaşma) üretilen nötron ve protonun (5, 15……… 175) açılarında hesaplanması CEM03 programı ile yapılmıştır. Tüm reaksiyon boyunca (2.5, 7.5……… 177.5) açılarında üretilen parçacığının hesaplanması ALICE/ASH program ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
dy calculation of angular spectra of the secondary particles (n, p, d, He) occurring after spallation in the reactions p + 82Pb206 and p + 90Th232 is performed using. Cascade Exciton Model including preequilibrium effect the intranuclear cascade model and the empirical parameterization. The proton beams have 30-500 MeV energy ranges. The results are compared with available experimental data (Angular distribution for p + 82Pb206 reaction at 35 MeV and 295 MeV (compare between CEM03 and Experimental Data) and Angular distribution for p+ 90Th232 reaction at 65 MeV and 95 MeV (compare between CEM03 and Experimental Data)). Calculations are made by using the CEM03.01 code and ALICE/ASH codes. Calculated results based on hybrid model, geometry-dependent hybrid model and cascade-exciton model are compared with the experimental data. As a result in CEM03 code for all reaction neutron emitted and produced has been made for four steps (Total, Cascade, Precompound, Total evaporation) at angle (5, 15……… 175). As a result in ALICE/ASH code for all reaction - particle emitted at these angles (2.5, 7.5……… 177.5). Keyword: Angular spectra, Spallation, Energy, CEM03.01and ALICE/ASH.