Cardiac risk and oxidative stress evaluation in trastuzumab treated HER-2 positive breast cancer patients
Trastüzmab tedavisinde HER2 pozitif meme kanseri hastalarında kardiyak riski ve oksidatif stres değerlendirmesi
  1. Tez No: 492668
  2. Yazar: HASHM HAMAD ABDULLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VIKTOR NEDZVETSKYI, YRD. DOÇ. DR. GORAN QADER OTHMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Genetik, Moleküler Tıp, Physiology, Genetics, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Breast cancer, Trastuzumab, Toxicity, Hert-2 positive, Breast cancer, Trastuzumab, Toxicity, Hert-2 positive
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, HER-2 pozitif meme kanseri hastalarında Trastuzumab tedavisinin etkisi ile bazı önemli biyokimyasal, kardiyak belirteçler ve hematolojik değişkenlerin değişimi arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Nanakaly hastanesinde HER-2 pozitif meme kanseri olan 44 erişkin hasta - Erbil (Onkoloji ve Hematoloji hastalıkları için uzmanlaşmış hastane) çalışmaya dahil edildi. Toplama örneği, 1 Mart - 1 Kasım 2016 tarihleri arasında (9) ay içinde gerçekleştirildi. Vücut kütle indeksleri 16.41-43.76 (45-80) yıl arasında değişiyordu ve ağırlıkları (65-105) arasında değişiyordu. Tüm öykü, hazırlanan anket formu kullanılarak tüm hastalardan elde edildi ve 20 kontrol hastası (tedavi gerektirmeyen Her-2 pozitif kanser hastaları) alınarak meme kanseri için standartlaştırılmış bir vaka kontrol çalışması oluşturuldu. Hastalar, dereceler, vücut kütle indeksi, trastuzumab tedavisinin doz ve süresi gibi bir dizi ana değişken göre sınıflandırıldı. Kan numunelerinin toplanmasından sonra hematolojik analiz doğrudan Hemolyzer 5'Analyzer kullanılarak yapıldı. Biyokimyasal testlerin, oksidatif stres belirteçlerinin ve kalp belirteçlerinin değerlendirilmesi Cobas e411 ve c311 kullanılarak hastaların serumları ve kontrolleri kullanılarak yapıldı. Biyokimyasal parametreler arasında: Lipid profili, Kan glikozu, kardiyak markır kardiyak troponin ve CKMB enzimini içeriyordu. Oksidatif stres belirteçleri ise serum MDA ve serum nitriti idi. Sonuçların analizi üç ana kategoriye ayrıldı: Kontroller ve hastalar arasındaki karşılaştırma ve farklı testlerin kullanıldığı farklı dereceler arasındaki karşılaştırma, farklı VKİ için karşılaştırma, ANOVA testi kullanılarak yapıldı. Kontrol ve hastalar arasındaki karşılaştırma, kardiyak troponin, MDA, nitrit ve trombosit parametrelerinde anlamlı farklılıkların bulunduğunu gösterdi. IL-1-R1'de ve diğer tahmini değişkenler arasında aralarında önemli olmayan farklılıklar kaydedildi. Dahası, notlar arasındaki karşılaştırmada, II ve III. Sınıflar arasında IL1-R1 ve kardiyak belirteçler açısından önemli bir fark olduğu bildirilmiştir. Tedavi dozu ve süresi karşılaştırıldığında, Troponin, MDA, hemoglobin ve trombosit sayısı bakımından anlamlı farklılıklar görülmüştür. Geriye kalan parametreler önemli değilken. Kaydedilen önemli bulgular arasında, doz ve sürenin artırılması ile kardiyak Troponin düzeyinin önemli oranda azalması. Trastuzumabın kardiyotoksisitesi üzerindeki obezitenin etkileri ile ilgili olarak, nitrat ve ortalama trombosit hacmi haricinde, kardiyak toksisite ile hemen hemen tüm değişkenler ile BMI yükselmesi arasında sonuçlarla açık bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was designed to investigate the relation between the action of Trastuzumab treatment and alteration of some important biochemical, cardiac markers and hematological variables in HER-2 positive breast cancer patients. Forty-four adult patients with HER-2 positive breast cancer at Nanakaly hospital-Erbil (Specialized hospital for Oncology and Hematology diseases) were included in this study. The collection sample was performed within (9) months from 1 March to 1 November 2016. Their body mass indexes were ranged between 16.41-43.76 matches (45-80) years and their weights were ranged between (65-105). The whole history was obtained from all patients using prepared questionnaire form, and a standardized case-control study of breast cancer was established through taking 20 control patients (Her-2 positive cancer patients without treatment). The patients were categorized according to a number of major variables including Grades, Body mass index, Dose, and duration of trastuzumab treatment. After collection of blood samples, the hematological analysis was performed directly using Hemolyzer 5'Analyzer. The evaluation of biochemical tests, oxidative stress markers, and cardiac markers were made using sera of the patients and controls using Cobas e411 and c311. The biochemical parameters included: Lipid profile, Blood glucose, while the cardiac marker included cardiac troponin and CKMB enzyme. While the oxidative stress markers were serum MDA and serum nitrite. The analyses of results were divided into three main categories: The comparison between controls and patients and the comparison between the different Grades performed using a t-test, while comparison of different BMI performed using ANOVA test. The comparison between the control and patients showed that the significant differences were found in cardiac troponin, MDA, nitrite and platelet's parameters. While the non-significant differences were recorded between them in IL-1-R1and other estimated variables. Moreover, the comparison between the grades reported a significant difference between the Grades II and III regarding IL1-R1 and cardiac markers. The results of comparison for the dose and duration of treatment showed significant differences in case of Troponin, MDA, hemoglobin and platelet count. While the rest of parameters were non-significant. Among the important findings which were recorded, the significant reduction of cardiac Troponin level with increasing the dose and duration. Regarding the impact of obesity on the cardiotoxicity of trastuzumab, the results showed no obvious relation between an elevation of BMI with almost all variables related to cardiac toxicity, except in case of nitrite and mean platelet volume.