Ağın yarımadasının (Ağın-Elazığ) florası
The flora of Agin peninsula (Agin, Elazig)
- Tez No: 492669
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Ağın yarımadası, Ağın, Elazığ, Türkiye, Flora, Ağın peninsula, Ağın, Elazığ, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZET Bu çalışma ile Ağın yarımadasının (Ağın, Elazığ) Florası araştırıldı. 2013-2017 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları sonucunda 1301 bitki örneği toplandı. Toplanan bitki örneklerinin teşhis edilmesi neticesinde alanda; 74 familya ve 365 cins'e ait 518 tür, 152 alttür ve 83 varyete olmak üzere toplam 749 takson tespit edildi. Bu taksonlar Spermatophyta divizyolarına aittir. Spermatophyta üyelerinin 746'sı Angiospermae, 3'ü Gymnospermae alt divizyonlarına dâhildir. Angiospermae'lerin 634'i Dicotyledones ve 112'i Monocotyledones sınıfında bununmaktadır. Belirlenen taksonlardan 22 tanesi B7 karesi için yeni kayıttır. Çalışma alanında toplam 85 (%11.34) endemik takson belirlenmiştir. Bu endemik taksonların 3'ü lokal endemiktir. Endemik ve endemik olmayıp risk altında olan toplam 86 taksonun tehlike kategorilerine dağılımları şöyledir: 1 takson kritik“CR”, 5 takson tehlikede“EN”, 9 takson zarar görebilir“VU”, 55 takson az endişe verici“LC”, 13 takson tehdit altına girebilir“NT”, 1 takson veri yetersiz“DD”. İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında, tespit edilen taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şu şekildedir; İran-Turan elementi 260(%34,71), Akdeniz elementi 41(%5,47), Avrupa-Sibirya elementi 26(%3,47), çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 422(%56,34)'dir. Kapsadığı takson sayısı ve oranına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Fabaceae 86 (% 11,48), Asteraceae 80 (%10,68), Poaceae 62 (% 8,27), Lamiaceae 56 (% 7,47) Brassicaceae 51 (% 6,80), Boraginaceae 34 (% 4,53), Scrophulariaceae 32 (% 4,27), Liliaceae 31 (% 4,13), Caryophyllaceae 30 (% 4,0) ve Apiaceae 27 (% 3,60) dir. İçerdikleri takson sayısı ve oranlarına göre en büyük 10 cins sırasıyla; Astragalus 18 (% 2,40), Salvia 14 (% 1,86), Centaurea 13 (% 1,73), Silene 12 (% 1,60), Veronica 11 (% 1,46), Allium 11 (% 1,46), Vicia 10 (% 1,33), Trigonella 8 (% 1,06), Bromus 8 (% 1,06), Convolvulus 7 (% 0,93) şeklindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Flora of Ağın peninsula (Ağın, Elazığ) was investigated with this study. A total of 1301 plant samples were collected as a result of the fieldwork of this research carried out between 2013-2017. In the context of the identification of the collected plant samples, A total of 749 taxa of 518 species, 152 subspecies and 83 varieties belonging to 74 families and 365 genera were detected. These taxons belong to the Spermatophyta divisors. 746 of the spermatophyta members belong to Angiospermae, 3 belong to the sub divisions of Gymnospermae. 634 of the Angiospermae are Dicotyledones and 112 are of the Monocotyledones class. Of the designated taxa, 22 are new registrations for square B7. A total of 85 (11.34%) endemic taxa were identified in the study area. 3 of these endemic taxa are locally endemic. A total of 86 taxa that are not endemic and endemic are at risk: 1 taxon critical“CR”, 5 taxa“EN”at risk, 9 taxa damage“VU”, 55 taxa less worrisome“LC”,13 taxa threatened Can enter“NT”, 1 taxon data insufficient“DD”. In the study area located in the Iran-Turan phytogeographic region, the distribution of the detected taxa according to phytogeographical regions is as follows; The Iranian-Turan element is 260 (34,71%), the Mediterranean element is 41 (5,47%), the Euro-Siberian element is 26 (3,47%) and the multinomial or phytogeographic region unknown 422 (56,34%). According to the number of enclaves and number of enclaves, the area is the largest of the first 10 families; Fabaceae 86 (11,48%), Asteraceae 80 (10,68%), Poaceae 62 (8,27%), Lamiaceae 56 (7,47%), Brassicaceae 51 (6,80%), Boraginaceae 34 (4,53%), Scrophulariaceae 32 (4,27%), Liliaceae 31 (4,13%), Caryophyllaceae 30 (4,0%) and Apiaceae 27 (3,60%). According to the numbers of taksons and ratios they contain, the largest 10 genera are; Astragalus 18 (2,40%), Salvia 14 (1,86%), Centaurea 13 (1,73%), Silene 12 (1,60%), Veronica 11 (1,46%), Allium 11 (1,46%) , Vicia 10 (1,33%), Trigonella 8 (1,06%), Bromus 8 (1,06%) and Convolvulus 7 (0,93%).