The effect of wastewater on Capakcur river and the soil around it in Bingol province-Turkey
Bingöl'de Çapakçur çayı ve etrafındaki topraklarda atıksuyunun etkisi
- Tez No: 492674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR SÜRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, toprak, Çapakçur çayı, ağır metaller, kirlilik, Wastewater, soil, Capakcur river, parameters, analyzing
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Bingöl'de Çapakçur çayı ve etrafındaki topraklarda atık suyunun kirlilik etkisini belirlemek üzere bazı parametreler belirlendi. Analizde kullanılan metotlar, potasiyometrik metot, titrimetrik metot, alev fotometrik metot, gravimetrik metod, walkley-black metod, spektrofotometrik, kasimetrik metot, Olsen metot, ve CEM yaş yakma metotlarıdır. Su örneklerinde pH, Eİ, HCO3 ve CO3, Cl, sertlik (Ca + Mg), K, Na, sediment, organik madde, ve ağır metaller (Mn+2, Zn+2, Fe+2, Cu+2, Ni+2, Cd+2 ve Pb+2) sırasıyla 8,19, 292,99, 3,56, 0,402, 2,73, 2,19, 7,203, 0,0495, 21,159, 0,148, 0,033, 0,219, 0,035, 0,130, 0,029, 0,651 mg/lt; ve toprak örneklerinde ise pH, Eİ, CaCO3 (%), organik madde (%), P2O5, K, Na, ve ağır metaller (Mn+2, Zn+2, Fe+2, Cu+2, Ni+2, Cd+2 ve Pb+2) sırasıyla 7,947, 268,908, 12,983, 16,481, 0,092, 11,147, 4,930, 0,122, 0,052, 2,569, 0,831, 1,608, 0,011, 0,082 (metal ve ağır metaller) mg/kg olarak elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, toprak ve sudaki ağır metal içeriklerinin kirlilik açısından düşük düzeylerde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research study some parameters were analyzed and their effects were detected in Capakcur wastewater and the soil around it in Bingol province_Turkey. Methods were used to analyzing parameters potentiometric method, titrimetric method, flame photometric method, gravimetric method, walkley-black method, spectrophotometric, calcimeter method, walkley-black wet digestion method, olsen method, and CEM digestion method. Results obtained of pH, EC, HCO3 and CO3, Cl, hardness (Ca + Mg), K, Na, sediment, organic matter, and heavy metal ions (Mn+2, Zn+2, Fe+2, Cu+2, Ni+2, Cd+2, and Pb+2) as 8.19, 292.99, 3.56, 0.402, 2.73, 2.19, 7.203, 0.0495, 21.159, 0.148, 0.033, 0.219, 0.035, 0.130, 0.029, 0.651 in the unit mS/cm, ppm, µm, %, and ppm respectively in wastewater samples, and results obtained of pH, EC, CaCO3, organic matter, PO3, K, Na, and heavy metal ions (Mn+2, Zn+2, Fe+2, Cu+2, Ni+2, Cd+2, and Pb+2) as 7.947, 268.908, 12.983, 16.481, 0.092, 11.147, 4.930, 0.122, 0.052, 2.569, 0.831, 1.608, 0.011, 0.082 in the unit mS/cm, ppm, µm, %, and ppm respectively in soil samples. This study was observed the concentration of heavy metals in soil and water sample were low according to the soil and water pollution standard.