Seçilen bazı açık yıldız kümelerinin temel ve yapısal parametrelerinin belirlenmesi
Determination of the fundamental and structural parameters of some selected open clusters
  1. Tez No: 492780
  2. Yazar: YONCA KARSLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ AKKAYA ORALHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Açık yıldız kümeleri, temel ve yapısal parametrelerin belirlenmesi, Fotometri, UBV(RI)C ve 2MASS
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Açık yıldız kümeleri, Galaksimizin evrimsel ve dinamik özelliklerinin anlaşılması, diskin yükseklik ölçeğinin belirlenmesi, Güneş'in Galaksi merkezine olan uzaklığının hesaplanması, sarmal yapının haritalanması, Galaktik dönme eğrisinin yerel davranışının ortaya çıkarılması ve diskin metal bolluğu gradyentinin eldesi gibi birçok konuda büyük öneme sahiptir. Bu açıdan Galaksimizin önemli yapı taşlarından biri olan açık yıldız kümelerine ait temel ve yapısal parametrelerin literatüre kazandırılması Galaksimize ait bu özelliklerin açığa çıkarılmasına katkıda bulunacaktır. Fakat fotometrik ve dinamik sınırlamalar nedeniyle Galaksimizde bulunan 1787 açık yıldız kümesine ait çalışmalar henüz yeterli seviyeye ulaşmamıştır. Bu nedenle farklı filtre sistemlerini de içine alan geniş CCD alanlı yüksek çözünürlüklü gözlemler ve detaylı analizler bu tür eksikliklerin giderilmesini sağlayacak ve Galaksi evrim çalışmalarına yeni parametreler kazandıracaktır. Bu tez çalışmasında F-G tayf türünden yıldızlar içeren 20 küme seçilmiştir. Bunların bir kısmı hiç çalışılmamış bir kısmı da az çalşılmış kümelerdir. Kümelerin CCD UBV(RI)C fotometrik gözlemleri Universidad Nacional Autonoma de Mexico'ya bağlı San Pedro Martir Ulusal Gözlemevi'ndeki 0.84 m'lik f/13 Ritchey-Chretien teleskobundan alınmış ve indirgenmiştir. CCD UBV(RI)C fotometrik verileri ile birlikte JHKS fotometrik verilerinin birleştirilerek detaylı analizleri yapılmıştır. CCD UBV(RI)C fotometrik gözlemlerinden elde edilen parametrelerin eş zamanlı olarak 2MASS analizlerinden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılması da parametrelerin güvenilirliğini artırmıştır. Tez çalışmasında 20 küme ayrıntılı çalışılmış ve 5 kümenin parametreleri ise ilk kez literatüre kazandırılmıştır. 19 kümenin metal ve ağır element bollukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Open clusters have great importance, such as, for understanding the dynamical and evolutionary properties of our Galaxy, the determination of the disc scale height, calculating the distance from the Sun to the Galaxy center, mapping of spiral structure, determining the local behavior of Galactic rotation curve and obtaining the disk metallicity gradient. In this point, bringing the fundamental and structural parameters belonging to open star clusters which are important bases of the Galaxy, into the literature will contribute these features to smell out, belonging to the Galaxy. However, due to the photometric and dynamical limitations, the studies related to 1787 open star clusters in the Galaxy have not yet reached an adequate level. Therefore, high-resolution observations including the different filter systems with the wide field CCD and detailed analysis will get out such deficiencies and will add new parameters to study evolutionary studies of the Galaxy. In this thesis study, selected 20 clusters, containing F-G spectral type stars, have been never studied or less-studied before. CCD UBV(RI)C photometric observations of the clusters have been taken from 0.84 m f/13 Ritchey-Chretien telescope in San Pedro Martir National Observatory which is connected to Universidad Nacional Autónoma de Mexico and then reduced. The detailed analyses have been made by combining CCD UBV(RI)C photometry together with the JHKS photometric data. Comparison of the parameters simultaneously obtained from CCD UBV(RI)C photometric observations with the results obtained from the 2MASS analyses improved the reliability of the parameters. In this thesis study, 20 clusters have been studied in detail and the parameters of 5 clusters among 20 are applied in the literature for the first time. Metal and heavy element abundances of 19 clusters were determined.