Seçilen bazı açık yıldız kümelerininCCD UBv(RI)c ve GAIA analizleri
- Tez No: 556213
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ AKKAYA ORALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Açık yıldız Kümeleri, Czernik 14, NGC 1220, Fotometri, CCD UBV(RI)C, GAIA DR2, Open star clusters, Czernik 14, NGC 1220, Photometry, CCD UBV(RI)C, GAIA DR2
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
SEÇİLEN BAZI AÇIK YILDIZ KÜMELERİNİN CCD UBV(RI)C VE GAIA ANALİZLERİ Mehmet Hanifi SUNA Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2019 Danışman: Dr.Öğr.Üyesi İnci AKKAYA ORALHAN ÖZET Açık yıldız kümeleri, Galaksimizin evrimini, hareketini, metal bolluğunu, yaşını, sarmal yapısını, güneşin merkeze olan uzaklığını anlamamıza yarayan parametreler ve yapı taşları ile dolu olan yıldız topluluklarıdır. Bu parametreleri astronomi literatürüne kazandırmak galaksimizi daha iyi tanımamıza ve galaksiye ait özelliklerin bulunmasına yardımcı olacaktır. Gözlemlerdeki fotometrik sınırlamalardan dolayı galaksimizdeki 2167 açık yıldız kümelerine ait bulgular yeterli değildir. Bu sebeple yüksek çözünürlüklü CCD UBV(RI)C farklı filtreler ile gözlemler alınıp bu verilerin analiz edilmesi sağlanacak ve galaksimize ait parametrelerin literatüre kazandıracaktır. Bu tez çalışmasında yapılan gözlemler düşük çözünürlüklü alan taraması ile Universidad Nacional Automa de Mexico'ya bağlı San Pedro Martir Ulusal Gözlemevi'ndeki 0.84 m'lik f/13 Ritchey-Chretien teleskobundan gözlenmiştir. CCD UBV(RI)C gözlemleri geniş filtre aralığını kapsamaktadır. Yapılan bu araştırmada CCD UBV(RI)C verileri ile GAIA uzay teleskobundan alınan geniş bant filtrelerinden elde edilen GAIA DR2 verileri ile birleştirilerek analizler yapılmıştır. Böylelikle yapılan analiz sonuçlarının güvenilirliğini arttırmıştır. Bu tez çalışmasında 2 açık yıldız kümesi çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SEÇİLEN BAZI AÇIK YILDIZ KÜMELERİNİN CCD UBV(RI)C VE GAIA ANALİZLERİ Mehmet Hanifi SUNA Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, June, 2019 Supervisor: Assist.Prof.Dr. İnci AKKAYA ORALHAN ABSTRACT Open star clusters are group of stars which have many parameters to help us to understand stellar evolution and main parameters of our galaxy such as age, metalicity spiral composition, and is motion. Introducing this parameters to astronomical literature will let us better understand our galaxy and will create opportunities for new research studies. Due the some photometric limitations, information about 2167 open clusters are not enough. In that study observations made by different CCD UBV(RI)C filters and new parameters are intruduced about galaxy. The observations with low resolution field search made in this thesis were observed by 0.84 m f/13 Richey-Cretien telescope at San Pedro Martir National Observatory Universidad Nacional Automa de Mexico. CCD UBV(RI)C observations consists of wide band filters. In this research, analysis were performed by combining the CCD UBV(RI)C data and GAIA DR2 data obtained from broadband filters in GAIA space telecope. Thus, the reliability of the analysis results increased. In this thesis Czernik 14 and NGC 1220 two open star clusters are analyzed.