Seçilen bazı açık yıldız kümelerinin SDSS taraması ile fotometrik analizleri
Photometric analyses of selected open clusters using SDSS
  1. Tez No: 554394
  2. Yazar: SEDA ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ AKKAYA ORALHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Açık yıldız kümeleri, temel parametrelerin belirlenmesi, Fotometri, UBV(RI)C, SDSS, GAIA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
SDSS ve GAIA verilerini kullanarak NGC 6791 kümesinin ve çok az çalışılmış olan Teutsch 144 kümesinin temel ve fiziksel parametreleri hesaplanmıştır. Teutsch 144 kümesi için ayrıca San Pedro Martir gözlem evinden alınan CDD UBV(RI)C fotometrik verileri ile elde edilen renk-kadir ve renk-renk diyagramları da kullanılmıştır. Farklı renk-kadir diyagramları ile elde edilen sonuçların literatür ile karşılaştırılması yapılmıştır. Küme üyeliklerini belirlerken Gauss karışım modeli kullanılmıştır. NGC 6791 ve Teutsch 144 kümelerinin radyal yoğunluk profilinden elde edilen limit yarıçapları sırası ile 5 yay dakikası ve 1.5 yay dakikası olarak hesaplanmıştır. Kümelerin kızarma değerleri, NGC 6791 için E(g-r) = 0.09±0.06 ve E(GBP-GRP) = 0.15±0.12 kadir Teutsch 144 kümesi için E(B-V) = 0.80±0.11, E(g-r) = 0.77±0.11 ve E(GBP-GRP) = 1.15±0.15 kadir olarak renk-renk diyagramlarından SK82 sıfır yaş ana kolu yardımı ile hesaplanmıştır. Hesaplanan kızarma değerleri, kümelerin renk-kadir diyagramlarında PARSEC eş yaş çizgilerini fit etmek için kullanılmıştır. Her iki küme için çizdirilen farklı renk-kadir diyagramlarından yaş, uzaklık ve uzaklık modülü elde edilmiştir. Elde edilen yaş ve uzaklık değerleri, NGC 6791 kümesi için, SDSS filtrelerinden 7.10±1.14 Gyıl ve 4.50±0.20 kpc, GAIA filtrelerinden 7.08±0.86 Gyıl ve 4.57±0.21 kpc ve Teutsch 144 kümesi için, CCD UBV(RI)C filtrelerinden 0.52±0.07 Gyr ve 2.54±0.15 kpc, SDSS filtrelerinden 0.63±0.14 Gyıl ve 2.02±0.14 kpc ve GAIA filtrelerinden 0.63±0.26 Gyıl ve 2.34±0.16 kpc olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
We present fundamental parameters of galactic open cluster NGC 6791 and poorly studied galactic open cluster Teutsch 144 using SDSS and GAIA DR2 database. We also use CDD UBV(RI)C photometric data observed at the San Pedro Martir Observatory to obtain different color-magnitude and color-color diagrams for Teutsch 144. The result obtained with different color-magnitude diagrams were compared with literature. Gaussian Mixture Model was used to determine clusters membership. The clusters of Teutsch 144 and NGC 6791 diameters are estimated as 1.5 arcmin and 5 arcmin by using King Profile. The redding of clusters has been obtained as E(B-V) = 0.80±0.11, E(g-r) = 0.77±0.11 ve E(GBP-GRP) = 1.15±0.15 mag for Teutsch 144 and E(g-r) = 0.09±0.06 ve E(GBP-GRP) = 0.15±0.12 mag for NGC 6791 from color-color diagrams by using SK82 zero age main sequence. The redding values have used for fitting the PARSEC isochrones with the diagrams. The mean distance module, distance and the age of these clusters derived from color-magnitude diagrams. The obtained age and distance values for the NGC 6791 cluster were 7.10 ± 1.14 Gyr and 4.50 ± 0.20 kpc from SDSS filters, 7.08 ± 0.86 Gyr and 4.57 ± 0.21 kpc from GAIA filters and the Teutsch 144 cluster were calculated as 0.52 ± 0.07 Gyr and 2.54 ± 0.15 kpc from CCD UBV(RI)C filters 0.63 ± 0.14 Gyr and 2.02 ± 0.14 kpc from SDSS filters and 0.63 ± 0.26 Gyr and 2.34 ± 0.16 kpc from GAIA filters. Keys words: Open clusters; fundamental parameters, Photometry; UBV(RI)C, SDSS, GAIA