Investigating the relations of psychological contract, organizational transparency and leader-member exchange with employee performance behaviors
Psikolojik sözleşme, örgütsel şeffaflık ve lider-üye etkileşiminin çalışan performans davranışları ile ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 492813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL TAŞTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Görev içi performans davranışları, görev ötesi performans davranışları, psikolojik sözleşme, örgütsel şeffaflık, lider-üye etkileşimi, psikolojik güvenlik, iş güvencesizliği, In-role performance behaviors, extra-role performance behaviors, psychological contract, organizational transparency, leader-member exchange, psychological safety, job insecurity
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, konaklama sektöründe, şehir otellerinde görev yapan çalışanların performans davranışlarına odaklanmaktır. Çalışanların performans davranışları her zaman bireysel, yönetsel ve örgütsel düzeyler üzerindeki etkileriyle literatürdeki ana konular arasında yer almıştır. Dolayısıyla, organizasyonların yönetimleri de daima çalışanların performans davranışlarını arttırma yollarını aramaktadırlar. Bu çerçevede, öncelikle çalışan performans davranışlarının öncülleri ve sonuçlarına odaklanarak derinlemesine bir literatür araştırması yapılmıştır. Daha sonra, özellikle servis ve konaklama sektörü çalışmaları incelenmiştir. Ardından, konaklama sektöründe çalışanların performans davranışları ve işyerleri ile ilgili tutumlarına odaklanılarak kuramsal çerçeve geliştirilmiştir. Bu bağlamda, psikolojik sözleşme, örgütsel şeffaflık ve lider-üye etkileşimi ile çalışanların görev içi ve görev ötesi performans davranışları arasındaki ilişki üzerine çalışılmıştır. Ardından, örgütsel şeffaflık ile çalışanların performans davranışları arasındaki ilişkide, algılanan psikolojik güvenliğin aracılık rolü incelenmiştir. Sektörde yaşanan dalgalanmaların tetiklediği iş güvencesizliği algısı da otel sektöründeki en önemli konulardan biri olduğu için modelimize dahil edilmiştir. Son olarak, lider-üye etkileşimi ile çalışan performans davranışları arasında, iş güvencesizliğinin düzenleyici etkisi araştırılmıştır. Çalışma, İstanbul'da uluslararası lüks bir şehir otelinde gerçekleştirilmiştir. Otel, iyi bir marka imajına ve yüksek çalışan memnuniyetine sahip kurumsal bir organizasyondur. Otel, konaklama sektöründe uzun yıllardır devam eden operasyonu ile tanınmaktadır. Otelde, verilerin toplanmasında çoklu kaynak yaklaşımı kullanılmıştır. 221 çalışan, psikolojik sözleşme, örgütsel şeffaflık, lider-üye etkileşimi, psikolojik güvenlik ve iş güvencesizliği konularında anketleri tamamlamış, 21 yönetici ise, ilgili çalışanların görev içi ve görev ötesi performansları hakkındaki anketleri yanıtlamıştır. Çoklu kaynak veri toplama yaklaşımını kullanılarak verilerin iki farklı açıdan, ast ve üst olarak toplanması, verilerin daha güvenli olmasını sağlamıştır. Böylece, tek kaynak veri toplama yönteminden kaynaklanabilecek sapmalar azaltılmıştır. Araştırma anketlerinin toplanmasından sonra seri istatistiksel analizler yapılmıştır. Sonuç olarak, psikolojik sözleşme, örgütsel şeffaflık ve lider üye etkileşimi ile çalışanların görev içi ve görev ötesi davranışları arasındaki pozitif ilişkiyi kapsayan ilk altı hipotez anlamlı bulunmuştur. Ayrıca, algılanan psikolojik güvenliğin, örgütsel şeffaflık ile çalışanların görev içi performans davranışları arasında tam aracılık rolü üstlendiği de tespit edilmiştir. Bununla birlikte, algılanan psikolojik güvenliğin, çalışanların örgütsel şeffaflık ve görev ötesi performans davranışlarına aracılık etmediği görülmüştür. Son olarak, analiz sonuçları, lider-üye etkileşimi ile çalışan performans davranışları arasında, iş güvencesizliğinin düzenleyici rolünü desteklememiştir. Bu sonuç ise, örnek oteldeki çalışanların düşük iş güvencesizliği algısı seviyeleri ile açıklanabilmektedir. Çalışmada ayrıca, araştırılan değişkenlere ilişkin ortalamalar, demografik değişkenlerden cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, iş ve şirket deneyimine göre, t-testleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, bu bulgulara dayanan anlamlı on dokuz farklılık, çalışmanın tartışma bölümünde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ile, konaklama sektöründe, çalışan performans davranışlarının öncülleri ile ilgili bulgular elde edilmiş ve psikolojik sözleşme, örgütsel şeffaflık, lider-üye etkileşimi ve psikolojik güvenlik boyutlarının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to focus on the employee performance behaviors in the hospitality sector with respect to city hotels. Employee performance behaviors have been always one of the main topics in the literature by its effects on individual, managerial and organizational levels. Consequently, the management of the organizations always searches for ways to increase the performance behaviors of the employees. Within this framework, first an in-depth literature research was conducted by focusing on the antecedents and consequences of the employee performance behaviors. Then, particularly, the service and the hospitality sector studies were especially investigated. Afterwards, the conceptual framework was developed, upon the performance behaviors and other workplace attributes of the employees in the hospitality sector were focused on. With that respect, the relation of psychological contract, organizational transparency and leader-member exchange with in-role and extra-role performance behaviors of the employees was studied. Then the mediation role of perceived psychological safety between organizational transparency and employee performance behaviors was examined. Moreover, job insecurity perception was added to our model as this perception is one of the most important topics in the hotel industry triggered by the fluctuations in the sector. Finally, the job insecurity perception of the employees with its moderator role between leader-member exchange and employee performance behaviors was analyzed. The study was conducted in an international luxury city hotel in Istanbul. The hotel is a well-established, mature organization with a good brand image and high employee satisfaction. It is well known in the hospitality sector, operating for many years. Multiple source approach was used in the data collection, whereof 221 employees completed the surveys subject to the levels of psychological contract, organizational transparency, leader-member exchange, psychological safety and job insecurity and associated 21 supervisors completed the surveys subject to the in-role and extra-role performance of the employees. By using multiple source data collection approach, we collected the data from two different perspectives as subordinates and supervisors, which enable our data to be more confident. Moreover, the biases related with single resource data collection was reduced by this method. After the collection of survey questionnaires, serial statistical analysis has been performed. As a result, first six hypotheses, covering positive relations of psychological contract, organizational transparency and leader-member exchange were found to be significant on both the in-role and extra-role performance behaviors of the employees. Furthermore, it was also found out that perceived psychological safety fully mediates the relationship between organizational transparency and in-role performance behaviors of employees. However, it was seen that the perceived psychological safety did not mediate organizational transparency and extra-role performance behaviors of employees. Finally, the results of the analysis did not support the moderator role of job insecurity perception between leader-member exchange and in-role and extra-role dimensions, which was explained by the low perception level of job insecurity in the sample hotel. In the study, also the means of the variables were compared by t-tests for demographic variables as gender, age, education level, work and company experience. Consequently, associated nineteen differences based on these findings were described in detail during the discussion of the study. These findings of the study provided an evidence to the antecedents of employee performance behaviors in the hospitality sector which highlights the importance of psychological contract, organizational transparency, leader member exchange and psychological safety dimensions.