İnteraktif eğitim sürecinde elektronik ders kitaplarının öğrenmeye etkisi (Özel okullar ve devlet okulları karşılaştırması)
The learning effect of the electronic course books in interactive education process (Comparison of private schools and government schools)
  1. Tez No: 492894
  2. Yazar: ASLI ECE CİRİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN KARTOPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ders Kitapları, İnteraktif Eğitim, E-Öğrenme, Electronic Textbooks, Interactive Education, E-Learning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, gelişen teknoloji ile birlikte interaktif eğitim ortamlarının hayatımıza girmesi sonucunda elektronik ders kitapları kullanımının ne boyutta olduğunu irdelemek ve öğrenme eylemleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, interaktif eğitim ortamlarının ve elektronik ders kitaplarının yeni sayılabilecek bir alan olması sebebiyle bu alanda yapılacak geliştirme ve iyileştirmelere ışık tutması açısından önemli bulunmuştur. Aynı zamanda ortaya çıkarılmış bulguların, eğitimin tüm paydaşları tarafından dışarıdan bir bakış açısı ile değerlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla bu konu seçilmiştir. Bu amaç ve önem doğrultusunda, betimsel araştırma metotları içerisinde yer alan tarama yöntemi (survey) seçilerek bir araştırma yapılmıştır. Örneklem aracılığıyla araştırmanın evreni hakkında bilgi sahibi olunan bu araştırmada var olan durum doğal koşulları içerisinde açıklanmıştır. İnteraktif eğitim süreci içerisinde elektronik ders kitapları ile öğrenme eylemleri arasındaki ilişkiyi farklı değişkenler yardımı ile açıklamak ve bu ders kitaplarına yönelik öğrenci görüşlerini irdeleyip betimlemesini yapmak amacıyla bu yöntem kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elektronik ders kitaplarının öğrenme eylemleri üzerindeki etkisinin; öğrencinin öğrenim görmekte olduğu okul türüne, elektronik ders kitaplarını kullanma sıklığına, elektronik ders kitaplarına yönelik olumlu/olumsuz görüşlere, basılı veya elektronik ders kitaplarını tercih etme durumuna göre değişiklik gösterdiği tespit edilirken, öğrencilerin cinsiyetlerine ve ders kitaplarını kullanma amaçlarına göre değişiklik göstermediği tespit edilmiştir. Aynı zamanda hem özel okul hem dedevlet okulunda okuyan öğrencilerin elektronik ders kitaplarının geliştirilmesine yönelik önerileri olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin elektronik ders kitaplarına yönelik kullanımlarının artırılması için bu görüşlerin dikkate alınması ve elektronik ders kitaplarının bu doğrultuda tasarlanması açısından bu araştırma büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
[23:49, 2.11.2017] Mert Yalcin: The purpose of this research is to examine the extent of the use of electronic textbooks and to examine the effect of learning activities as a result of the introduction of interactive learning environments along with the developing technology. Research has been found to be important in terms of shedding light on the developments and improvements to be made in this area, as interactive educational environments and electronic textbooks can be considered as new fields. At the same time this issue was chosen to contribute to the evaluation of findings from an external point of view by all stakeholders in education. In accordance with this aim and importance a survey was conducted by selecting the survey method included in the descriptive research methods. In this survey, which has information about the universe of research through the sample, the situation that exists is explained in natural conditions. In interactive education process, this method was used to explain the relation between electronic textbooks and learning activities with the help of different variables and to examine and describe student views on these textbooks. As a result of the research it has been determined that the effect of the electronic textbooks on the learning activities varies according to the type of the school the student is studying, the frequency of using electronic textbooks, the positive / negative opinions on electronic textbooks, the choice of printed or electronic textbooks, but not the gender of the students and the purposes of using the course books. At the same time, it has been determined that students who study at both private and government schools has suggestions to develop electronic textbooks. In order to increase the use of electronic textbooks by students, this research is crucial in considering these views and designing electronic textbooks in this direction.