Türkiye gıda perakendeciliği piyasasında rekabet analizi (1995-2015)
Competi̇ti̇on analysi̇s of the food retai̇li̇ng market i̇n Turkey (1995-2015)
  1. Tez No: 492898
  2. Yazar: AKAN GÖRMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda, Perakende, Rekabet, Üretici, Tüketici, Tedarikçi, Food, While Pera, Competition, Supplier, Manufacturer, Consumer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de gıda perakendeciliği piyasasının mevcut durumu, piyasanın dinamikleri'nin ne olduğu, perakendecilerin nasıl bir rekabet ortamında olduğu ve rekabeti belirleyen koşulların neler olduğu araştırılmıştır. Tüm canlıların varlıklarını devam ettirebilmek için yeme ve içmeye olan bağlılıkları hayatın gerçeğidir. Tüketicilerin alışverişlerinde harcadıkları paranın büyük bir bölümü gıda ve içecek ürünlerine gitmektedir. Gıda perakendeciliğinde, geleneksel perakendecilerin payının oldukça azaldığı ve büyük perakendeci marketlere doğru hızlı bir geçiş olduğu görülmektedir. Özellikle tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği perakendeciler arasında, ilk sırayı büyük ulusal ve uluslararası perakendeciler yer almaktadır. Alışveriş sıklıkları ve bir kerede harcanan para açısından perakendecilerin yerine ve büyüklüğüne önem verilmektedir. Türkiye de ortalama tüketiciye göre, perakendecilerin tercih edilirlik nedenlerinde tüketicilerin önem kriterleri arasında ilk sırada ürün çeşitliliği, ikinci sırada fiyat ve üçüncü sırada ürün kalitesidir. İlk üç unsur arasında hizmet kalitesi yok. Avrupa ve gelişmiş ülkelerde hizmet kalitesi ilk üçe girmektedir. Ancak tüketicilerin önem kriterlerinin sosyoekonomik statü gruplarına göre farklılık göstermektedir. Türkiye gıda perakendecilik piyasası tüketici tercihlerini, beklentilerini karşılamak amacı ile hızla gelişip, beraberinde dağıtım kanallarını ve tedarikçileri de geliştirmektedir. Artan genç nüfus ile birlikte uzun dönemde karlılıkları için tüketici memnuniyeti ve sadakati sağlayan perakendecilik faaliyetlerinin gelişimini daha da artacağı belirtilebilir. Türkiye gıda perakendecilik piyasası toplumun kültüründen kaynaklı nedenlerden dolayı tam bir teoriye uymamaktadır. Ancak genel itibari ile oligopol ve monopol piyasa özelliklerini birlikte gösteriyor denebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the current state of the food retailing market in Turkey, the dynamics of the market what it is, how is a competitive environment, retailers and the conditions that determine what the competition is. In an effort to maintain their presence in all of the eating and drinking is a fact of life of devotion. A large part of the money they spent on consumers shopping in food & beverage product. Food perakendeciliğinde, traditional retailers decreased and the share of the market fairly quickly transition into the big retailer. Especially among retailers, consumers often prefer as the first major national and international retailers. Shopping frequency and in terms of money spent at a time and size, rather than the importance of retailers. According to the average consumer, retailers in Turkey is the choice of the consumers in the first place in product variety, among the criteria for importance of second place third place is the quality of the product and the price. The first three elements include quality of service. Europe and get into the top three service quality in developed countries. However, the socio-economic status of consumers importance criteria vary according to the group. Turkey food retailing market consumer preferences, to develop rapidly with the aim to meet the expectations, distribution channels and its suppliers. Along with the growing young population in the long term profitability for consumer satisfaction and loyalty, providing retail activity will increase further the development of can be specified. Turkey food retailing market culture of the community-sourced reasons such a theory. But they often enjoyed the oligopoly and monopoly market properties shows together.