Enflasyon hedeflemesi uygulaması: Türkiye ve İngiltere karşılaştırması
Application of inflation targeting: Comparison of Turkey and The United Kingdom
- Tez No: 493001
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAÇOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Enflasyon Hedeflemesi, Enflasyon, Monetary Policy, Inflation Targeting, Inflation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
1970'li yıllarda yaşanan petrol krizinin yol açtığı fiyat yükselmelerinden dolayı, enflasyon ülkelerin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Bu noktada çözüm arayışına giren ekonomiler para politikalarında pek çok değişikliğe giderek, döviz kuru hedeflemesi ve parasal hedefleme stratejilerini uygulamışlardır. Ancak bu uygulamalar enflasyonu kontrol altına alma konusunda başarılı olamamıştır. Enflasyon hedeflemesi stratejisini Yeni Zelanda 1990 yılında uygulayarak, bu stratejiyi tecrübe eden ilk ülke olmuştur. Yeni Zelanda'nın bu uygulama sonucunda elde ettiği başarıdan ötürü diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de enflasyon hedeflemesi stratejisini benimsemişlerdir. Bu çalışmanın amacı para politikası stratejisi olan enflasyon hedeflemesini operasyonel çerçevede inceleyerek, gelişmekte olan ülke Türkiye ile gelişmiş ülke kategorisinde olan İngiltere'nin uyguladıkları enflasyon hedeflemesi stratejileri sonucunda elde edilen verileri karşılaştırarak analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
Inflation has become one of the biggest problems of the world due to the economic crisis in the 1970s. Exchange rate and monetary targeting strategies were implemented by countries suffering from and dealing with economical problems. However, these implementations have not been successful to control inflation. The inflation targeting was first implemented by New Zealand in 1990. Developed and developing countries have been adopted the inflation targeting after the success of New Zealand. The purpose of this study is to investigate the inflation targeting strategy which has been implemented by Turkey and the United Kingdom were defined as developing and developed country and analyse of data belonging to these countries.