Neolitik ve Kalkolitik Çağ'da Konya ovasındaki yerleşim yerlerinin özellikleri
The settlement features at the Neolithic and the Chaltolithic period in the Konya plain
  1. Tez No: 493048
  2. Yazar: MEHMET MERTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya Ovası, Neolitik, Kalkolitik, Konya Plain, Neolithic, Chalcolithic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Anadolu da Neolitik dönemden başlayıp düzenli bir yerleşim olmuştur. Bu yerleşimler genelde su kenarlarının olduğu ve verimli toprakların olduğu ovalarda olmuştur. Dönemin önemli yerleşim yerlerinden olan Konya Ovası'ndaki Neolitik ve Kalkolitik dönem yerleşmelerinin özellikleri incelenmiş ve birbirleriyle olan bağlantıları anlatılmıştır. Tezin konusu“ Neolitik ve Kalkolitik Çağ'da Konya Ovası'ndaki Yerleşim Yerlerinin Özellikleri ”olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda Konya Ovası'ndaki yerleşmeler ve birbirlerine etkileri incelenmiştir. Çatalhöyük neolitik yerleşmesi o dönemin en büyük yerleşmesi olduğu için burası merkez olarak alınmıştır. Çevresindeki höyüklerden 4 tanesi ayrıntılı olarak incelenmiş ve birbirleriyle olan ilişkileri ortaya çıkarılmıştır. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Konya Ovası'nın coğrafi konumu, iklimi, bitki örtüsü ve dağları detaylı olarak incelenmiştir. Yazının İkinci bölümünde Neolitik çağ ve Kalkolitik çağ tanımı yapılmış ve bu dönemdeki yerleşmelerin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise seçmiş olduğumuz 4 höyük detaylı olarak incelenip karşılaştırılarak birbirleriyle bağlantılarından bahsedilmiştir. Ayrıca höyüklerin genel fotoğrafları, haritaları, çizimleri ve elde edilen seramik buluntular da ek olarak sunulmuştur. Bu çalışma sonucunda Konya Ovası'ndaki yerleşim yerlerinin birbirinden bağımsız olmadıklarını ve benzer özellikleri olduklarını, Neolitik Çağ'dan Kalkolitik Çağ sonuna kadar olan süreçte gelişimi detaylı olarak değerlendirilmiştir. Yerli ve yabancı kaynak taraması yapılarak, çalışmanın konusu detaylı olarak anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda Konya Ovası'ndaki Neolitik ve Kalkolitik Çağ yerleşmeleriyle ilgili önemli ve detaylı bilgiler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia has been a regular settlement since the Neolithic period. These settlements are often on the ovals where there are water sides and fertile lands. The characteristics of Neolithic and Chalcolithic settlements in the Konya, which is one of the most important settlements of the period, are examined and their connections to each other are explained. The subject of the thesis was determined as“Characteristics of settlements in the Konya Plain in the Neolithic and Chalcolithic Age”. As a result of the studies carried out in this context, settlements in Konya Plain and their interrelationships were examined. Since the Neolithic settlement was the largest settlement of that period, it was taken as the center. Four of the surrounding mounds were examined in detail and revealed their relationship to each other. This thesis consists of three parts. In the first part, the geographical position, climate, vegetation and mountains of Konya have been examined in detail. In the second part, Neolithic and Chalcolithic era definitions were made and general features of settlements during this period are mentioned. In the third and last section, the four mounds that we have selected have been examined in detail and compared to each other and their connections have been mentioned. In addition, general photographs, maps, drawings and obtained ceramic finds of the mounds are additionally presented. As a result of this study, the development of the settlements in the Konya Plain from the Neolithic to the end of the Chalcolithic Age was evaluated in detail, not being independent of each other and having similar characteristics. Domestic and foreign sources were searched and the subject of the work was tried to be explained in detail. At the end of this thesis, important and detailed information about the Neolithic and Chalcolithic settlements in the Konya Plain were revealed.