Uluslararası işgücü göçü ve işsizlik üzerine etkisi: 2009-2015 yılları arası Türkiye incelemesi
İnternational labor migration and i̇mpact on unemployment: An investigation of Turkey between 2009-2015 years
  1. Tez No: 493056
  2. Yazar: ONUR ÇAYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA NUR YORGANCILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Uluslararası Göç, Uluslararası İşgücü Göçü, İşsizlik, Migration, International Migration, International Migration of Labor, Unemployment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Göç insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Göç, kişilerin bulundukları yerden, demografik, çevresel, siyasal, sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı başka bir yere hareket etmelerine verilen genel bir ad, evrensel bir olay olarak tanımlanabilir. Tarihsel süreç içerisinde göçe neden olan faktörler farklı dönemlerde değişiklik göstermesine rağmen bunlar siyasi, ekonomik, eğitim, güvenlik ve dini amaçlı göçler olarak sıralanabilir. Ancak bu etkenler içinde ekonomik ve buna bağlı olanlar çoğunlukla ilk sırada gelir. Ayrıca, göç ve sayısız etkileri hem geleneksel hem de modern küresel iktisadi alanda en önemli konuların başında gelmektedir. Sanayileşme süreciyle beraber Batı Avrupa'da işgücü açıkları ortaya çıkmıştır ve bu işgücü açığı sözleşmeli işçilik, kölelik ve 2.Dünya Savaşı'nın akabinde başlayan geçici göç gibi farklı uluslararası göç türleri ile karşılanmıştır. Fakat Batı Avrupa ülkeleri 1980'li yıllar itibariyle işgücü açıklarının karşıladıklarını ifade ederek uluslararası göç akımlarına önemli sınırlandırmalar getirerek neredeyse imkânsızlaştırmışlardır. Türkiye kuruluşunun ilk dönemlerinde uluslararası bir nüfus mübadelesi neticesinde Türkiye nüfusu büyük ölçüde göç ile yenilenmiş, aynı dönemlerde yine yüksek rakamlara ulaşan bir soydaş göçü ile karşılaşmıştır. 1960'lı yıllardan sonra, Türkiye Batı Avrupa ülkelerine işgücü göndermeye başlamıştır. Ayrıca, Türkiye artık yalnızca göç alan ve veren bir ülke değil, aynı zamanda başka ülkelere göç etmek isteyen yabancılar için geçiş yapabilecekleri bir transit geçiş ülkesi durumuna da gelmiştir. Bu nedenle, bu araştırmanın temel amacı uluslararası işgücü göçünün nedenlerini, sonuçlarını, tarihsel eğilimlerini ve Türkiye'de uluslararası işgücü göçünün işsizlik üzerine etkilerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The notion of migration is as old as the history of the mankind. Migration can be identified as a general move and a universal event in which the people move from their own places to another place due to the environmental, political, social and economic reasons. Although various factors have caused migration in different periods of the history, such factors can be listed as the political, economic, educational, safety and religious reasons. However, the economic reasons and those associated with are generally the most common ones. Besides, ımmigration and its numerous resulting effects have been a crucial topic worthy of discussion in both the traditional and modern global economic sphere. Together with the industrialization process the deficiency in labor has emerged in the Western Europe and this deficiency in labor has been satisfied with different types of international migration such as indentured labors, slaves and beginning after 2.WorldWar, temporary migration. However, during the 1980's Western European countries restricted international migration and even has made it impossible, claiming that the deficiency in labor had already been shut down. Turkey has renewed its population significantly as a result of an international population exchange and also in the same periods it has faced with a kin migration in higher numbers. After 1960s, Turkey has begun sending labor to Western European countries. In addition, Turkey has been not only source and destination country, but also a migration transit country for citizens of orgincountries to emigrate to other countries. For this reason, this study's main goal is to investigate the reasons, results, historical trends, and the corresponding effect of international migration of labor on unemployment in Turkey.