1895'ten 1950'lere Dünyada ve Türkiye'de sinema politikaları ve yansımaları
From 1895 to the 1950s film policies and their reflections in the World and in Turkey
- Tez No: 493057
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL SERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa, Amerika, sinema politikaları, film kontrolü ve sansür, Turkey, Europe, USA, cinema policies, film regulation and censorship
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Sinema, bazen yapıcı bazen yıkıcıdır. Bazen eğitici ve öğretici bazen de yaşanılan hayatın gerçek yüzünü örtüp kitleleri uyuşturabilen bir güçtür. Hem önemli bir sanat dalı hem de tehlikeli bir propaganda silahıdır. Sahip olduğu ekonomik potansiyel ve insanlar üzerinde bıraktığı sayısız etki nedeniyle sinema alanının sağlıklı bir şekilde düzenlenmesi ve bu amaca yönelik doğru politikaların üretilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışma, 1895'ten 1950'lere dünyada ve Türkiye'de uygulanan sinema politikalarını ve yansımalarını konu edinmektedir. Çalışmadan elde edilecek bulgular ışığında, hem gelecekte tasarlanacak yeni sinema politikalarına hem de Türk sinemasının daha da gelişmesine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Tarihsel araştırma yöntemiyle yapılan çalışma sonucunda ele alınan yıllar içerisinde Türkiye'de siyasal iktidarların içinde bulunulan diğer şartların da etkisiyle genelde sinemayı engelleyici politikalar uyguladığı ama bir taraftan da sinemanın farklı niteliklerinden yararlanmaya çalıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The cinema can be both constructive and destructive. It can be informative and instructive, but also conceals the real face of life and numbs the audience. It is both a major branch of art and a dangerous tool for propaganda. Given its economic potential and countless impacts on people, a good regulation of cinema, therefore the production of appropriate policies have always been of utmost importance. In this study, 1895 to 1950 in the world and is the subject for cinema policies and reflections in Turkey. We wish that the findings of the study will contribute in future to the elaboration of new policies, but also to a better development of Turkish cinema. Based on historical method, the research shows that within the studied time span, political powers mostly imposed restrictive measures, but also sought to take advantage of various features of cinema.